Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Operační výzkum (KEM / OV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEM / OV - Operační výzkum, Fakulta ekonomická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Úvod do kvantitativního modelování.- Lineární programování, formulace úloh LP.- Aplikace LP na ekonomické problémy.- Grafické řešení úloh LP.- Simplexová metoda.- Postoptimalizační analýza úloh LP.- Dualita úloh LP, stínové ceny, ekonomická interpretace.- Úlohy celočíselného programování, speciální úlohy LP.- Úvod do nelineárního programování, gradientové metody.- Základní pojmy teorie grafů.- Síťová analýza projektů - časová a nákladová analýza.- Úvod do teorie hromadné obsluhy.- Úvod do teorie zásob.Doplňkové informace pro studenty kombinované formy studia jsou v COURSEWARE.

Získané způsobilosti

Student je schopen:- vymezit a definovat jednotlivé problémy z oblasti kvantitativní analýzy,- identifikovat relevantní údaje, vazby a vztahy potřebné pro vyřešení zadaného problému,- sestavit model zadaného jednoduchého problému a zvolit vhodnou metodu pro jeho řešení,- vyřešit daný model pomocí běžně dostupných jednoduchých programových prostředků,- vyhodnotit získané řešení a interpretovat je z hlediska původně zadaného prakticky orientovaného problému.

Literatura

Anderson, David Ray. An introduction to management science : quantitative approaches to decision making. Mason : Thomson/South-Western, 2008. ISBN 978-0-324-39980-6.PLEVNÝ, M., ŽIŽKA, M. Modelování a optimalizace v manažerském rozhodování. 1. vyd. Plzeň : Západočeská univerzita, 2005. ISBN 80-7043-435-X.GROS, I. Kvantitativní metody v manažerském rozhodování. 1. vyd. Praha : Grada Publishing, 2003. ISBN 80-247-0421-8.WISNIEWSKI, M. Metody manažerského rozhodování. 1. vyd. Praha : Grada, 1996. ISBN 80-7169-089-9.PLEVNÝ, M., LUKÁŠ, L. Operační výzkum. 1. vyd. Plzeň : Západočeská univerzita, 2000. ISBN 80-7082-641-X.Jablonský, Josef. Operační výzkum : kvantitativní modely pro ekonomické rozhodování. Praha : Professional Publishing, 2007. ISBN 978-80-86946-44-3.

Požadavky

Zápočet lze získat na základě následujících aktivit:a) seminární práce (max. 10 bodů), b) dva zápočtové testy (celkem max. 50 bodů).Testy je možné 1 krát opakovat v rámci jednoho společného opravného termínu (obvykle na začátku zkouškového období).Podmínkou pro udělení zápočtu je získání minimálně 30 bodů souhrnně za všechny aktivity.Specifikace požadavků pro studenty kombinované formy studia je v COURSEWARE.Zkouška je kombinovaná a skládá se ze dvou částí: - část písemná, která se skládá z testu (max. 12 bodů) a z řešení úloh (max. 8 bodů)- část ústní (max. 6 bodů).Podmínkou pro postup do druhé (ústní) části zkoušky je zisk alespoň 50% bodů z písemné části. Podmínkou pro splnění zkoušky je min 50% úspěšnost u ústní zkoušky. Při obou částech písemné zkoušky je povoleno používat originální, nakladatelstvím vydanou literaturu. Celkové hodnocení zkoušky: 0 - 12 bodů - nevyhověl 13 - 16 bodů - dobře 17 - 20 bodů - velmi dobře 21 a více - výborně V případě zjištění závažných nedostatků u ústní zkoušky je možné studenta klasifikovat stupněm "nevyhověl" bez ohledu na dosud získaný počet bodů.

Garant

Doc. Dr. Ing. Miroslav Plevný

Vyučující

Doc. Dr. Ing. Miroslav PlevnýIng. Pavla ŘíhováMgr. Lenka Gladavská, D.E.A.Doc. RNDr. Ing. Ladislav Lukáš, CSc.Doc. Dr. Ing. Miroslav PlevnýIng. Pavla Říhová