Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální statistika (KEM / SOS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEM / SOS - Sociální statistika, Fakulta ekonomická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Úkoly a obsah sociální statistiky. Indexy a rozdíly jako nástroje statistické analýzy.- Statistická analýza závislostí - regresní a korelační analýza.-Časové řady v ekonomii a jejich charakteristiky.- Statistika obyvatelstva, rodin a domácností.- Statistika příjmů a životní úrovně obyvatelstva.- Statistika výdajů a spotřeby obyvatelstva. Užití regresní analýzy, Törnquistovy křivky. Užití časových řad, logistická funkce.- Cenové indexy a měření inflace.- Statistika aktivity obyvatelstva.- Statistika hrubého domácího produktu a jeho vývoje.Doplňkové informace pro studenty kombinované formy studia jsou v COURSEWARE.

Získané způsobilosti

Student je schopen:- analyzovat statistické informace ze sociálních oblastí, - měřit a analyzovat vývoj sociálních ukazatelů pomocí statistických nástrojů, - srovnávat sociální ukazatele různých zemí a regionů, - porozumět souvislostem mezi výkoností ekonomiky a životní úrovní obyvatelstva.

Literatura

Český statistický úřad [online]. Dostupné z: - analýzy, statistiky a metodiky oblastí dle sylabu předmětu (skript ze základní literatury). MACEK, J. - FISCHER, J. - POTůČKOVÁ, Č. - ŠEDIVÁ, B. Ekonomická a sociální statistika. ZČU Plzeň, 2008. Jílek, Jaroslav; Moravová, Jiřina. Ekonomické a sociální indikátory : od statistik k poznatkům. Vyd. 1. Praha : Futura, 2007. ISBN 978-80-86844-29-9.HINDLS, R., HRONOVÁ, S., NOVÁK, I. Metody statistické analýzy pro ekonomy. Praha, 2000. JÍLEK, J. a kol. Nástin sociálněhodpodářské statistiky 2. Oeconomica, Praha, 2005. FRIEDRICH, V. Statistika II - vysokoškolská učebnice. Plzeň : ZČU, 2002. JÍLEK, J. Úvod do sociálněhospodářské statistiky. Praha, 1998.

Požadavky

Požadavky k zápočtu:Vypracování seminární práce + písemný test. Z vypsaných 3 zápočtových termínů má student 2 pokusy na napsání zápočtového testu. Pro zápočet nutno získat min. 2/3 bodů (z jednoho zápočtového testu).Požadavky ke zkoušce:Zkouška je kombinovaná (písemná a ústní část). Pro postup k ústní části zkoušky je třeba splnit písemnou část zkoušky alespoň na 2/3 bodů. Předmětem zkoušky je látka uvedená v obsahu předmětu.Doplňkové informace pro studenty kombinované formy studia jsou v COURSEWARE.

Garant

Ing. Mgr. Milan Svoboda, Ph.D.

Vyučující

Ing. Pavla ŘíhováIng. Mgr. Milan Svoboda, Ph.D.Ing. Kateřina Mičudová, Ph.D.Ing. Pavla ŘíhováIng. Mgr. Milan Svoboda, Ph.D.