Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy analýzy kapitálových trhů (KEM / ZAKT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEM / ZAKT - Základy analýzy kapitálových trhů, Fakulta ekonomická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Základy teorie úrokování; akumulační faktor, intenzita úrokování- Projekty s náhodnými parametry; náhodné úrokové sazby, náhodné očekávané toky. Nástroje kapitálového trhu a jejich hodnocení- Obligace - cena obligace ( tržní, vnitřní, cena v okamžiku úpisu, ážio), výnos do doby splatnosti, výnosové křivky, vztah výnosnosti obligací a úrokových sazeb, AÚV- Durace a její využití k imunizaci portfolia obligací- Akcie; cena akcie ( nominální hodnota, ČOJ, tržní hodnota, vnitřní hodnota), kapitálové a dividendové výnosy.- Analýza akcií ( finanční, technická, psychologická), obchodní systémyderiváty finančních trhů; forwardy, futures, spoty, waranty- Opce, základní pojmy a oceňování opcí, Black- Scholesův model oceňování opcí, opční strategie a portfolia opcí- Indexy a sazby na peněžním trhu (lombardní sazba, diskontní sazba, PRIBOR, LIBOR)- Riziko a teorie portfolia. Riziko (definice a struktura rizika, vztah riziko - výnos, kovariance a korelační koeficienty )- Teorie portfolia; Markowitzův model, přímka trhu cenných papírů, model oceňování kapitálových aktiv, indexy kapitálových trhů

Získané způsobilosti

Student je schopen: - pomocí regresních metod sestrojit funkci úrokové intenzity a s její pomocí ureit hodnotu akumulaeního faktoru.- pracovat s náhodnými finaneními toky a náhodnými úrokovými sazbami a ocenit náhodné projekty. - ureit výpoetem bázickou a prodejní cenu obligace, alikvotní úrokový výnos, výnos do splatnosti obligace s ohledem na její aktuální kurz.- sestavit arbitrážní portfolio obligací a imunizovat portfolio obligací.- analyzovat akcie z hlediska výnosnosti a rizika.- použít vybrané modely ke stanovení ceny akcie.- ureit cenu opce pomocí Binomického a Black-Scholesova modelu, sestavit kombinaení strategie poi konstrukci portfolia opcí- sestrojit jednoduché portfolio s použitím principu teorie portfolia.

Literatura

Cipra, Tomáš. Matematika cenných papírů. Vyd. 1. Praha : HZ, 2000. ISBN 80-86009-35-1.BRADA, J. Teorie portfolia. 1. vyd. Praha : Vysoká škola ekonomická, 1996. ISBN 80-7079-259-0.DVOŘÁK, P. Finanční deriváty. 3. vyd. Praha : VŠE, 1998. ISBN 80-7079-633-2.Cipra, Tomáš. Finanční ekonometrie. 1. vyd. Praha : Ekopress, 2008. ISBN 978-80-86929-43-9.PAVLÁT, V. Finanční opce. Praha : Magnet Press, 1994. Pavlát, Vladislav. Kapitálové trhy. 2., dopl. vyd. Praha : Professional Publishing, 2005. ISBN 80-86419-87-8.BLÁHA, Z. S., JINDŘICHOVSKÁ, I. Opce, swapy a futures-deriváty finančního trhu. Praha : Management Press, 1997. Hindls, Richard. Statistika pro ekonomy. 8. vyd. Praha : Professional Publishing, 2007. ISBN 978-80-86946-43-6.KOUBA, J. Termínové a opční obchody na komoditních burzách. 1. vyd. Praha : VŠE, 1998. ISBN 80-7079-525-5.

Požadavky

Obsah, organizace a podmínky zápočtu: - Zápis do kurzu KEM/ZAKT v LMS Moodle. (http://moodle.zcu.cz)- Prezentace řešení zadaných příkladů na cvičení.- Získání aspoň 85% bodů ze všech bodovaných aktivit.Obsahem zápočtového testu jsou příklady ze cvičení. Test se koná v předem stanovených termínech na konci semestru. Opravný test je možné absolvovat právě jednou obvykle během prvních dvou týdnu zkouškového období zimního semestru.Obsah, organizace a podmínky zkoušky: Zkouška bude mít písemnou a ústní část a lze ji složit až po udělení zápočtu.Písemná část zkoušky bude zaměřena na výpočet příkladů vycházejících z příkladů, probraných v rámci přednášek a cvičení. Písemná část se skládá ze 4-5 příkladů, maximální počet dosažených bodů je 20. Hodnocení písemné části zkoušky :počet bodů 12 - 20 vyhověl počet bodů 0-11 nevyhověl Ústní část zkoušky bude vycházet z témat přednesených na přednáškách a bude sloužit k ověření znalostí pojmů, souvislostí a výpočetních postupů užívaných ve finančnictví.

Garant

RNDr. Mikuláš Gangur, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Mikuláš Gangur, Ph.D.RNDr. Mikuláš Gangur, Ph.D.