Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Manažerské účetnictví v angličtině (KFU / AMUC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFU / AMUC - Manažerské účetnictví v angličtině, Fakulta ekonomická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Základní pojmy. Úkoly manažerského účetnictví a jeho význam pro podporu řízení úspěšného podniku i podniku v ohrožení.- Vnitropodnikové účetnictví. Centralizovaný a decentralizovaný přístup ke zpracování účetnictví.- Výkazy výkonů středisek, specifika plánů a rozpočtů v tržním hospodářství.- Klasifikace nákladů a výnosů.- Kalkulační podnikové systémy.- Metoda kalkulace ABC, přednosti a nevýhody.- Rozhodovací úlohy v manažerském účetnictví a jejich klasifikace. Využití rozdílových metod v řízení.- Rozhodovací úlohy nevyžadující vklady prostředků, CVP analýza, optimalizační úlohy na existující kapacitě.- Rozhodovací úlohy na budoucí kapacitě, které vyžadují vklady prostředků. Hodnocení investic.- Rozpočtování peněžních toků, Cash Flow, metody zjišťování Cash Flow, využití Cash Flow při řízení.- Manažerské účetnictví a cenová rozhodování.- Manažerské a nákladové účetnictví - vývojové tendence ve světovém kontextu.

Získané způsobilosti

Student je schopen:- orientovat se v problematice manažerského účetnictví,- aplikovat vhodně jednotlivé metody pro řešení praktických úkolů,- využívat výstupy účetnictví pro manažerské rozhodování.

Literatura

ACCA : paper F2 : management accounting : for exams in 2009. 3rd ed. London : Bpp Learning Media, 2009. ISBN 978-0-7517-6653-0.Financial information for managemenet. paper 1.2., part 1 : ACCA study text. Berkshire : Kaplan - Foulks Lynch, 2006. ISBN 1-84390-843-3.Horngren, Charles T. Cost accounting : A Managerial emphasis. 7th ed. New Yersey : PRENTICE HALL, 1991. ISBN 0-13-17813-8.Needles, Belveder E.; Anderson, Henry R.; Caldwell, James C. Financial & managerial accounting. Boston : Houghton Mifflin Co., 1988. ISBN 0-395-43348-7.

Požadavky

Pro získání zápočtu je nutná 70% úspěšnost v zápočtovém testu, který se píše na cvičeních ve 12. výukovém týdnu semestru. Ukázka zápočtového testu je uvedena v sekci cvičení. Test je možné 1x opakovat.Zkouška se skládá z písemné a ústní části. Podmínkou je úspěšné absolvování obou částí zkoušky. Před zkouškou je nutné mít zapsán zápočet. Písemná část zkoušky se skládá z teoretických tvrzeních typu ANO-NE a příkladové části. Povinnost dosáhnout alespoň 60 % při písemné zkoušce. Ústní část zkoušky je formou otázek v rozsahu obsahu předmětu.

Garant

Prof. Ing. Lilia Dvořáková, CSc.

Vyučující

Ing. Mgr. Dana Bárková, Ph.D.Ing. Veronika BurešováProf. Ing. Lilia Dvořáková, CSc.Ing. Mgr. Dana Bárková, Ph.D.Ing. Veronika Burešová