Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Controlling (KFU / CONT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFU / CONT - Controlling, Fakulta ekonomická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Obsahové vymezení controllingu jako nástroje podporující řízení podniku. Vývoj a pojetí v oblasti controllingu.- Vymezení vztahu controllingu k manažerskému účetnictví a vazby na ostatní složky informačního systému podniku. Vymezení faktorů a podmínek pro úspěšné uplatnění nástrojů controllingu.- Vymezení úloh finančního controllingu. Controlling pracovního kapitálu. Čistý pracovní kapitál z pozice finančního manažera a vlastníka.- Controllingové nástroje řízení pohledávek a aspekty úvěrové politiky podniku.- Controllingové nástroje a techniky řízení zásob, modely řízení zásob. Kontrola a plánování zásob.- Controlling likvidity, ukazatele řízení likvidity, likvidnost aktiv a řízení průběžné a okamžité likvidity.- Controlling krátkodobých přebytků a schodků likvidity, úvěrová linka, aspekty volby úvěrů.- Finanční plánování a Cash-Flow. Finanční prognózy a Cash-Flow jako metoda a výkaz.- Finanční kontrola. Proces finanční kontroly, stanovení kontrolních veličin, zjištění odchylek, analýza odchylek a komunikace odchylek.- Kontrola jako funkce controllingu, aplikace výsledků kontroly do prvků řízení podniku a předcházení krizovým situacím ve firmě.- Controlling investic, controlling v předrealizační fázi, optimální investiční rozpočet, vyhodnocování účinků investičních záměrů, odhad Cash Flow investičních projektů.- Metody hodnocení investic. Statické metody - komparace nákladků, zisku, rentability a doby amortizace.- Dynamické metody vyhodnocování investic, metoda čisté současné hodnoty, metoda vnitřní míry výnosnosti. Investiční plán. Investiční controlling ve fázi realizace a ve fázi využívání investic. Analýza rizik rozhodování o budoucí kapacitě.

Získané způsobilosti

Student je schopen:- orientovat se v problematice controllingu,- aplikovat osvojené metody a kritéria pro řešení praktických úkolů,- využívat výstupy účetního a informačního systému pro podporu řízení podnikových procesů a výkonů.

Literatura

Eschenbach, Rolf. Controlling. Vyd. 2. Praha : ASPI, 2004. ISBN 80-7357-035-1.Přednášky z předmětu Controlling a další materiály zveřejněné na stránkách předmětu KFU/CONTR v Coursware pro akademcký rok 2013/14. Dvořáková, Lilia; Červený, Josef. Úloha manažerského účetnictví při řízení hospodárnosti, účinnosti a efektivnosti podnikových procesů a výkonů, II.díl, 1. vydání. Plzeň: NAVA. ISBN 978-80-7211-425-2.Freiberg, František. Cash-flow : řízení likvidity podniku. 3. rozšířené vydání. Praha : Management Press, 1997. ISBN 80-85943-37-9.Hofmeister, Roman; Stiegler, Harald. Controlling. Praha : Babtext, 1992. HORVÁTH, P. Controlling. Überarbeitete Auflage 5. München: Verlag Franz Vahlen, 1994., 1994. ISBN ISBN 3-8006-1.Freiberg, František. Finanční controlling : koncepce finanční stability firmy. Praha : Management Press, 1996. ISBN 80-85943-03-4.Donnelly, James H.; Gibson, James L.; Ivancevich, John M. Management. Praha : Grada Publishing, 1997. ISBN 80-7169-422-3.Král, Bohumil. Manažerské účetnictví. 3., dopl. a aktualiz. vyd. Praha : Management Press, 2010. ISBN 978-80-7261-217-8.Sekerka, Bohuslav. Matematické a statistické metody v controllingu : výkladová encyklopedie matematických a statistických metod. Praha : Profess Consulting, 1999. ISBN 80-87259-009-X (b.Vollmuth, Hilmar J. Nástroje controllingu od A do Z. 2. české vyd. Praha : Profess Consulting, 2004. ISBN 80-7259-032-4.Steinöcker, Reinhard. Strategický controlling : Působící faktory, potenciály úspěšnosti a tržní strategie. 1. vydání. Praha : Babtext, 1992. ISBN 80-900178-2-7.Dvořáková, Lilia; Červený, Josef. Úloha manažerského účetnictví při řízení hospodárnosti, účinnosti a efektivnosti podnikových procesů a výkonů, I.díl, 1. vydání. Plzeň: NAVA, 2011. ISBN 978-80-7211-397-2.

Požadavky

Podmínkou udělení zápočtu je: 70% úspěšnost v celkovém zápočtovém testu (dotace 50 bodů). Celkový zápočtový test se píše v zápočtovém týdnu na cvičeních. Opravný termín je ve zkouškovém období. Test je možné 1x opakovatObsah, organizace a podmínky zkoušky: - Zkouška je kombinovaná, má písemnou a ústní část, ke zkoušce je nutný zápočet. - Podmínkou úspěšného absolvování zkoušky je uspět při písemné i ústní části.- Písemná část zkoušky se skládá z testu, který obsahuje otázky a příklady typu: vysvětlete, vypočtěte, doplňte, označte správnou odpověď a tvrzení typu ANO - NE. Povinnost dosáhnout alespoň 70% úspěšnost.- Obsahem ústní části zkoušky jsou témata uvedená v sylabu předmětu.- Výsledná známka je za písemnou i ústní část.Specifikace požadavků pro studenty kombinované formy studia je COURSEWARE.

Garant

Prof. Ing. Lilia Dvořáková, CSc.

Vyučující

Ing. Josef Červený, Ph.D.Prof. Ing. Lilia Dvořáková, CSc.Ing. Josef Červený, Ph.D.