Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Účetní informační systém (KFU / UISY)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFU / UISY - Účetní informační systém, Fakulta ekonomická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Účetnictví jako informační systém - uživatelé informací účetního systému, vzájemné vazby a vztahy na externí legislativní předpisy (daňové zákony, mzdové předpisy, obchodní a občanský zákoník);- Založení účetní jednotky a základní nastavení (nastavení, účtový rozvrh, počáteční rozvaha, dokladové řady),- Dodavatelé a faktury přijaté (adresář partnerů, evidence faktur a jejich zaúčtování, kniha závazků),- Evidence majetku (drobný majetek, dlouhodobý majetek, odpisový plán, účtování majetku, inventární karty)- Skladové hospodářství (sklad a skladní karty, příjemky, faktur přijatá, zaúčtování skladu, zůstatky na skladě),- Personalistika a mzdové účetnictví (parametry mezd, personalistika, výkaz práce, výpočet a zaúčtování mezd, zúčtovací a výplatní listina, přehledy pro FÚ, ZP a OSSZ),- Daň z přidané hodnoty - evidence zálohových listů, platba zálohy, daňový doklad k předplatbě, konečné vyúčtování, přenesení daňové povinnosti,- Odběratelé a faktury vystavené - adresář partnerů, fakturace služeb, fakturace zboží, výdejka,- Daň silniční a cestovní příkazy, kniha jízd,- Platební styk - banka a pokladna,- Účetní uzávěrka a závěrka.Doplňkové informace pro studenty kombinované formy studia jsou v COURSEWARE.

Získané způsobilosti

Student je schopen:- porozumět základní podstatě účetních softwarů pro vedení účetnictví, definovat jejich elementární prvky a obecně se v nich orientovat,- zvládnout prakticky v účetním softwaru založit účetní jednotku a zachytit jednotlivé účetní transakce,- pracovat s účetním softwarem, poznat, které informace kde nejlépe získat,- objasnit, jaké jsou základní účetní práce v MSP a jakým způsobem k nim lze využít účetní software,- sestavit pomocí účetního software daňové přiznání, aplikovat účetní postupy a kontroly,- vysvětlit jaké všeobecné povinnosti má podnikatelský subjekt vůči jakým institucím (ŽU, FU, ČSSZ, ZP),- vyhledávat a analyzovat informace z právních norem (daňové zákony, mzdové předpisy, obchodní předpisy), orientovat se na internetových stránkách institucí (ŽU, FÚ, ČSSZ, ZP) a umět s nimi pracovat.

Literatura

Kovanicová. Abeceda účetních znalostí. Praha, 2012. ISBN 978-80-7273-169-5.Jak číst účetní výkazy. Šteker, Karel; Otrusinová, Milana. Jak číst účetní výkazy : základy českého účetnictví a výkaznictví. 1. vyd. Praha : Grada, 2013. ISBN 978-80-247-4702-6.Zákon č. 563/1991 Sb. o účetnictví v platném znění. Zákon č. 586/1192 Sb. o daních z příjmu v platném znění. Prováděcí vyhláška k zákonu o účetnictví č. 500/2002 Sb., v platném znění. Hinke, J., Bárková, D. Účetnictví 1: Aplikace principů a technik. Praha, 2011. ISBN 978-80-247-3953-3.Uživatelská příručka vybraného účetního systému.

Požadavky

Podmínkou udělení zápočtu je: a) Úspěšné zvládnutí zápočtového testu se zaměřením na teoretická východiska potřebná pro zvládnutí předmětu a práci s účetním softwarem minimálně na 75%. Zápočtový test je formou zpracování odpovědí na zadané otázky, formou výběru správné odpovědi z nabízených možností a příkladu zaměřeného na výpočty a zaúčtování. Test je možné 1x opakovat.b) Seminární práce - souvislý příklad zpracovaný za využití účetního SW včetně prezentace dílčích výsledků na cvičení. Seminární práce musí obsahovat sestavenou účetní závěrku zadané účetní jednotky včetně zpracovaných daňových přiznání. Seminární práci je možné 1x opravit.c) Splnění úkolů zadaných vyučujícím na cvičení - příprava prezentace jednoho z odborných témat cvičení.

Garant

Ing. Jitka Zborková, Ph.D.

Vyučující

Ing. Veronika BurešováIng. Marie ČernáIng. Jitka SingerováIng. Jitka Zborková, Ph.D.