Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekonomická geografie 2 (KGE / EG2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGE / EG2 - Ekonomická geografie 2, Fakulta ekonomická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Geografie průmyslu (představení oboru, zaměření, přístupy, základní teorie lokalizace průmyslu, klasifikace ekonomických činností).Hybné síly v průmyslové výrobě (průmyslová revoluce, faktory lokalizace průmyslu, fordismus, globální výrobní řetězce).Jádrové oblasti průmyslové výroby (vznik, vývoj, změny v prostorovém uspořádání, průmyslové uzly a regiony).Inovace v průmyslové výrobě (legislativní rámce a nástroje, průmyslové clustery, průmyslové zóny, know-how a vývojová centra).Průmyslová výroba a globální problémy (environmentální aspekty, znečištění životního prostředí, ekonomické krize v průmyslu a nezaměstnanost, problematika pracovních podmínek v průmyslu v rozvojových zemích, brownfields, zábor zemědělské půdy).Zdroje surovin a průmysl (těžební průmysl se zaměřením na strategické suroviny).Energetický průmysl a jeho role v současném světě (výroba elektrické energie, energetický mix, energetická politika). Zpracovatelský průmysl a jeho role v současném světě (potravinářský, textilní, chemický, elektrotechnický průmysl atd.).Automobilový průmysl v ekonomice vybraných států (rozmístění výroby osobních automobilů, provázanost globální a regionální výroby, závislost vybraných států na prosperitě oboru).Vybrané problémy průmyslové výroby v zemích EU (podpora průmyslové výroby v EU, páteřní odvětví, export a import).Geografie průmyslového závodu (praktické metody výzkumu geografických aspektů průmyslové výroby na příkladu konkrétního závodu).

Získané způsobilosti

Student porozumí a bude schopen vysvětlit rozmístění průmyslové výroby ve světě, rozpozná determinanty těchto rozmístění stejně jako jejich regionální dopady. Vysvětlí souvislosti rozmístění průmyslových aktivit s globalizačními procesy i s regionální charakteristikou daného území. Student identifikuje problémy spojené s moderní průmyslovou výrobou.

Literatura

Dokoupil, J., Mirvald, S. Cvičení z geografie průmyslu. 1. vydání. Plzeň : Pedagogická fakulta, 1993. ISBN 80-7043-077-X.Toušek, V., Kunc, J., Vystoupil, J. Ekonomická a sociální geografie. Plzeň, 2008. ISBN 978-80-7380-114-4.Dicken, P. Global Shift: Mapping the Changing Contours of the World Economy. 6. vydání. London: SAGE Publications, 2011. Knox, P., Agnew, J., McCarthy, L. The Geography of the World Economy. 2008. ISBN 978-0-340-94835-4.

Požadavky

Vypracování dvou protokolů, diskuse na seminářích, referát, kombinovaná zkouška.

Garant

Doc. PaedDr. Jaroslav Dokoupil, Ph.D.

Vyučující

Doc. PaedDr. Jaroslav Dokoupil, Ph.D.Mgr. Jindřich Frajer, Ph.D.Doc. RNDr. Marie Novotná, CSc.