Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekonomická geografie 3 (KGE / EG3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGE / EG3 - Ekonomická geografie 3, Fakulta ekonomická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Geografie dopravy (představení oboru, zaměření, přístupy, postavení a význam dopravy v národním hospodářství, základní termíny a pojmy).Vývoj dopravních systémů (mezníky ve vývoji dopravy, intermodální revoluce, globální dopravní systémy).Zákonitosti prostorového rozmístění dopravních sítí (charakteristika dopravních sítí a jejich prostorového rozmístění a vývoje).Druhy dopravy a jejich postavení v současném světě (doprava silniční, železniční, letecká, námořní, říční a potrubní). Environmentální aspekty dopravy (vliv dopravy na životní prostředí, rozdělení krajiny, rizika).Geografie služeb (představení oboru a základních teoretických rámců, teorie tří sektorů, klasifikace služeb, postavení služeb v rámci světového hospodářství).Geografie obchodu (světový obchod, vývoj maloobchodu a lokalizace, nákupní centra jako společenský fenomén).Geografie cestovního ruchu (základní koncepty, realizační faktory a předpoklady, postavení a význam cestovního ruchu).Formy a druhy cestovního ruchu (formy a druhy cestovního ruchu, dynamika jejich rozvoje, alternativní formy).Světové oblasti cestovního ruchu (postavení cestovního ruchu v ekonomikách jednotlivých států, oblasti cestovního ruchu, pozitivní a negativní dopady).

Získané způsobilosti

Student porozumí a bude schopen vysvětlit rozmístění dopravy ve světě, rozpozná determinanty tohoto rozmístění stejně jako regionální dopady. Vysvětlí souvislosti rozmístění dopravy s globalizačními procesy i s regionální charakteristikou daného území. Student identifikuje problémy spojené s moderní dopravou. Student porozumí a bude schopen vysvětlit rozmístění obchodu, služeb a cestovního ruchu ve světě, rozpozná determinanty těchto rozmístění stejně jako jejich regionální dopady. Vysvětlí souvislosti rozmístění obchodu, služeb a cestovního ruchu s globalizačními procesy i s regionální charakteristikou daného území. Student identifikuje problémy spojené s rozvojem cestovního ruchu.

Literatura

TOUŠEK, V.; KUNC J.; VYSTOUPIL, J. Ekonomická a sociální geografie. Plzeň, 2008. ISBN 978-80-7380-114-4.Mirvald, Stanislav;. Geografie dopravy. Plzeň : Západočeská univerzita, 1999. ISBN 80-7082-545-6.Spilková, J.;. Geografie maloobchodu a spotřeby. Praha, 2012. ISBN 978-80-246-1951-4.Jean-Paul Rodrigue. The Geography of Transport Systems. Marada, Miroslav. Doprava a geografická organizace společnosti v Česku. Vyd. 1. Praha : Česká geografická společnost, 2010. ISBN 978-80-904521-2-1.Hrala, Václav. Geografie cestovního ruchu. Praha : Oeconomica, 2005. ISBN 80-245-0858-3.Vystoupil, Jiří; Šauer, Martin. Geografie cestovního ruchu České republiky. Plzeň : Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk, 2011. ISBN 978-80-7380-340-7.Brinke, Josef. Úvod do geografie dopravy. 1. vyd. Praha : Karolinum, 1999. ISBN 80-7184-923-5.

Požadavky

Vypracování seminární práce, diskuse na seminářích, referát, kombinovaná zkouška.

Garant

Doc. PaedDr. Jaroslav Dokoupil, Ph.D.

Vyučující

Doc. PaedDr. Jaroslav Dokoupil, Ph.D.