Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Geoinformační technologie pro ekonomy (KGE / EGIS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGE / EGIS - Geoinformační technologie pro ekonomy, Fakulta ekonomická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Geoinformační technologie (GI) - prostředky pro zpracování prostorových informací.2. Kartografické pojmy potřebné při práci v GI.3. Datové struktury pro GI. Rastrová data a jejich využití. Vektorová data, základní prvky - body, linie, polygony. Dálkový průzkum Země.4. Zdroje geografických dat pro ekonomy.5. Základní operace GI, získávání a organizace geodat.6. Zásady tvorby tematických map.7. Tvorba mapových grafických a tabelárních výstupů.8. Postup při řešení analytických úloh. Základní operace nad databázemi.9. Hardwarové požadavky pro GI, softwarové produkty.

Získané způsobilosti

Studující porozumí základním strukturám geodat a zvládne základní operace s geografickými databázemi. Seznámí se z vybranými mapovými servery. Prakticky zvládne dovednosti - vytvoření tématické mapy s ekonomickým obsahem, zpracování vybraných metod pro analýzu ekonomických informací.

Literatura

Tuček Ján. Geografické informační systémy. Principy a praxe. Praha: Computer Press., 1998. Novotná, Marie, Čechurová, Monika a Bouda, Jakub. Geografické informační systémy ve školách. Plzeň, 2012. ISBN 978-80-7380-385-8.Voženílek, Vít. Geografické informační systémy I. Pojetí, historie, základní komponent. 1. vyd. Olomouc: Vydavatelství Univerzity Palackého., 1998. Booth, Bob, Michell, Andy. Začínáme s ArcGIS. New York - Redlands: ESRI., 2001.

Požadavky

Seminární práce - zpracování 3 tématických map, splnění podmínek testů na 75 %, možnost test opakovat dvakrát. Seminární práci je mozné jednou opravit.

Garant

Doc. RNDr. Marie Novotná, CSc.

Vyučující

Doc. RNDr. Marie Novotná, CSc.Doc. RNDr. Marie Novotná, CSc.