Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Geovědy 1 (KGE / GEO1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGE / GEO1 - Geovědy 1, Fakulta ekonomická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:- Země jako objekt studia geografie ? historické formování geografie jako vědního oboru, současné postavení geografie v systému věd;- Země jako planeta sluneční soustavy ? kosmologické hypotézy, vznik a poloha Země ve Vesmíru, tvar Země a historický pohled na něj;- zeměpisné souřadnice, výpočty a měření na Zemi ? sférická trigonometrie, obzorníkové a rovníkové souřadnice, použití buzoly, sklonoměru a GPS, práce s mapou;- pohyby Země a zdánlivé pohyby nebeských těles;- geografické aspekty pohybu Země, Měsíce a Slunce;- čas a jeho měření, kalendáře, určování zeměpisné délky;- geofyzikální charakteristiky Země - gravimetrie, termika, seizmika a geomagnetismus;- Země jako systém ? energetická bilance a energetické toky, koloběh vody a uhlíku.Cvičení:- praktické výpočty (např. sférické výpočty, astronomické souřadnice, čas), příprava a využívání základních geografických pomůcek (buzola, sklonoměr, GPS).

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu student dokáže:- popsat postavení Země ve vesmíru;- vysvětlit pohyby Země a Měsíce a jejich vliv na geosféru;- provést základní výpočty využívající zeměpisné, obzorníkové a rovníkové souřadnice;- aplikovat komplexní pohled na toky energie a prvků v geosystému Země;- používat základní pomůcky k určení zeměpisné polohy (buzola, GPS, sklonoměr) a orientovat se v mapě.Studenti rozvinou své základní profesní znalosti a dovednosti použitelné v pozdější pedagogické praxi.

Literatura

Jeník, Jan. Ekosystémy : Úvod do organizace zonálních a azonálních biomů. Praha, 1996. ISBN 80-7184-040-8.Hvězdářská ročenka. Praha : Academia. Strahler, Alan, Strahler, Arthur. Introducing Physical Geography. 2003. Pyšek, Jiří. Kartografie a topografie. I. Kartografie. ZČU v Plzni, 1995. Pyšek, Jiří. Kartografie, kartometrie a matematická geografie v příkladech. Vyd. 1. [Plzeň] : Západočeská univerzita, 1995. ISBN 80-7043-157-1.Brázdil, Rudolf; Mucha, Ludvík; Okáč, Zdeněk. Matematická geografie : Určeno pro posl. fak. přírodověd. 1. [dotisk] 1. vyd. Praha : SPN, 1984. Čapek, Richard. Planetární geografie : Určeno pro posl. přírodovědecké fak. Univ. Karlovy. 1. vyd. Praha : Karolinum, 1992. ISBN 80-7066-698-6.Brázdil, Rudolf. Úvod do studia planety Země : Celost. vysokošk. učebnice pro stud. přírodověd. a pedagog. fakult. 1. vyd. Praha : SPN, 1988. Vanýsek, Vladimír. Základy astronomie a astrofyziky. 1. vyd. Praha : Academia, 1980.

Požadavky

Aktivní práce na seminářích, individuální zpracování zadaných úkolů. Zápočtové testy a ústní zkouška.

Garant

Doc. RNDr. Marie Novotná, CSc.

Vyučující

Mgr. Petr Kladivo, Ph.D.Doc. RNDr. Pavel Mentlík, Ph.D.Doc. RNDr. Marie Novotná, CSc.RNDr. Václav Stacke, Ph.D.RNDr. Klára Vočadlová, Ph.D.