Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Geografie zdraví (KGE / GZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGE / GZ - Geografie zdraví, Fakulta ekonomická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky se budou skládat z následujících tématických okruhů:1) Úvod do geografie zdraví a nemocí2) Vývoj disciplíny a její současné trendy ve světě a v ČR3) Fyzickogeografické faktory a jejich vliv na zdraví/nemocnost/mortalitu4) Socioekonomické faktory a jejich vliv na zdraví/nemocnost/mortalitu5) Metodika v geografii zdraví; geografie zdraví a GIS6) Geografie HIV/AIDS - základní přehled7) Geografie HIV/AIDS: 1. případová studie - Uganda8) Geografie HIV/AIDS: 2. případová studie - Ukrajina9) Zdraví a nemoci v globálních souvislostech (další aktuální témata)

Získané způsobilosti

Student se seznámí s geografickou charakteristikou významných světových pandemií a porozumí souvislostem mezi životním prostředím a zdravotním stavem populace, a to jak v kontextu globálního světa tak lokálních oblastí.

Literatura

http://www.gapminder.org/Melinda Meade. Medical Geography. 2010. ISBN 978-1-60623-016-9.http://ec.europa.eu/eurostat/statistical-atlas/gis/viewer/BARNETT, T., WHITESIDE, A. AIDS IN THE 21ST CENTURY: DISEASE AND GLOBALIZATION. New York, 2002. Global Health Facts (2007) dostupné na http://www.globalhealthfacts.org/index.jsp. ŠERÝ, V., VOTRUBEC, C. LÉKAŘSKOGEOGRAFICKÉ PROBLÉMY ALŽÍRSKA. Praha, 1988. A.Jirásková, V.Šerý, C.Votrubec. Lékařskogeografické problémy Etiopie. Praha, 1991. V.ŠERÝ, C.VOTRUBEC. LÉKAŘSKOGEOGRAFICKÉ PROBLÉMY VIETNAMU. Praha, 1988. Johnston, R. J. The dictionary of human geography. 4th ed. Malden : Blackwell Publishing, 2000. ISBN 0-631-20561-6.E. Kočárek. Vědy o Zemi a medicína. World Health Statistics (2005) dostupné na http://www.who.int/healthinfo/statistics/maps_graphs/en/index.html.

Požadavky

Aktivní přístup v diskusích při seminárních cvičení a úspěšné splnění závěrečného zápočtového testu (zisk alespoň 60% bodů); 3 pokusy. Na seminářích bude monitorována docházka (povinná účast na 70% seminářů).

Garant

RNDr. Jiří Preis, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Jiří Preis, Ph.D.