Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Humánní geografie 1 (KGE / HMG1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGE / HMG1 - Humánní geografie 1, Fakulta ekonomická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Předmět, úkoly, metody, vývoj a současný stav geografie obyvatelstva.2. Základní kategorie demografických jevů, základní ukazatele stavu a reprodukce obyvatelstva.3. Zjišťování, zpracování a rozbor demografických ukazatelů.4. Vývoj počtu obyvatelstva u nás a ve světě, populační myšlení, teorie, prognózy.5. Prostorové aspekty vývoje lidských populací.6. Současné územní rozložení obyvatelstva a faktory, které je ovlivňují.7. Dynamika obyvatelstva.8. Struktura obyvatelstva /podle biologických a ekonomických znaků/.9. Struktura obyvatelstva /podle kulturních znaků/.10. Předmět, úkoly, metody, vývoj a současný stav geografie obyvatelstva a sídel.11. Venkovské osídlení12. Městské osídlení, proces urbanizace.13. Sídelní systémy. Vztah města a zázemí. Vybrané globální problémy lidstva a možnosti jejich řešení.

Získané způsobilosti

Student/ka: - pochopí postavení oboru v systému věd a vazby na ostatní vědní disciplíny, - zvládne odbornou terminologii předmětu, - získá přehled o základní literatuře z oborů geografie obyvatelstva a sídel a demografie, - orientuje se ve zdrojích statistických dat o obyvatelstvu a sídlech, - chápe význam různých demografických ukazatelů, dokáže je vypočítat z primárních dat, vyhodnocovat je a dále s nimi pracovat, - pochopí a je schopen vysvětlit různé demografické procesy a jevy, chápe souvislosti mezi nimi,- je schopen charakterizovat strukturu obyvatelstva podle různých kritérií, - dokáže vystihnout charakteristiku různých typů osídlení, chápe souvislosti v sídelním systému,- umí vysvětlit základní globální problémy, související s obyvatelstvem Země, zaujímá k nim adekvátní postoje, je schopen navrhovat alespoň dílčí možnosti, které by mohly přispět k jejich řešení.

Literatura

Toušek, Václav. Ekonomická a sociální geografie. Plzeň : Aleš Čeněk, 2008. ISBN 978-80-7380-114-4.Bašovský, Oliver. Geografia obyvateĺstva a sídel. 2. nezm. vyd. Bratislava : Univerzita Komenského, 1988. ISBN 80-223-0026-8.Atlas obyvatelstva ČSSR. [S.l.] : Geografický ústav ČSAV, 1987. James M. Rubenstein. Contemporary Human Geography. Glenview, 2013. ISBN 978-0-321-8197-5.www.czso.czPopulation Reference Bureau. On line: www.prb.org. Knox, P L. -- Marston, S A. Places and regions in global context : human geography. Glenview, 2013. ISBN 978-0-321-72887-6.Hampl, M., Gardavský, V., Kühnl, K. Regionální struktura a vývoj systému osídlení v ČSR. Praha, 1987. Vallin, Jacques; Rychtaříková, Jitka. Světové obyvatelstvo. Praha : Academia, 1992. ISBN 80-200-0437-8.Sýkora, L. Teoretické přístupy ke studiu města. In: Sýkora, L. (ed): Teoretické přístupy a vybrané problémy v současné geografii. Praha, 1993. Roubíček, Vladimír. Úvod do demografie. 1. vyd. Praha : Codex Bohemia, 1997. ISBN 80-85963-43-4.Pavlík, Zdeněk; Rychtaříková, Jitka; Šubrtová, Alena. Základy demografie : Celost. vysokošk. příručka pro stud. přírodověd., ekon., filozofických a lékařských fakult. 1. vyd. Praha : Academia, 1986. Mládek, Jozef. Základy geografie obyvateĺstva. 1. vyd. Bratislava : Slovenské pedagogické nakladateĺstvo, 1992. ISBN 80-08-00768-0.

Požadavky

Vypracování průběžných seminárních úkolů, terénní šetření, referát, úspěšné vypracování písemného testu, (alespoň 70% úspěšnost - hodnocení dobře, 80% úspěšnost - hodnocení velmi dobře, 90% úspěšnost - hodnocení výborně).

Garant

Doc. PaedDr. Alena Matušková, CSc.

Vyučující

Prof. Michal KohoutDoc. PaedDr. Alena Matušková, CSc.