Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Socioekonomická a správní geografie (KGE / SSG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGE / SSG - Socioekonomická a správní geografie, Fakulta ekonomická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

-Struktura a obsah socioekonomické a správní geografie. Geografické prostředí a prostorová organizace společnosti.- Metody a techniky socioekonomické a správní geografie. Možnosti využití kartografických děl současnosti, Státního mapového díla České republiky a geografických informačních systémů, jejich význam pro správní praxi.- Teorie regionu. Homogenní a nodální regiony, řád a hierarchie regionů, regionalizace. Ekonomický region, správní region. Vliv geografického prostředí na formování územně politických, hospodářských a správních struktur.- Základní údaje o České republice. Poloha České republiky a její význam. Postavení ČR ve světě. Vývoj státního území a jeho zobrazení na mapách.- Vývoj veřejné správy v našich zemích a příslušného územního uspořádání, systém jednotek NUTS, územně správní organizace v současnosti.- Vývoj počtu obyvatelstva ČR, jeho struktura a prostorová diferenciace obyvatelstva.- Základní složky a struktura osídlení. Vývoj sídelní struktury, vliv socioekonomických a přírodních podmínek na utváření sídel. Teorie centrálních míst konfrontace s reálným uspořádáním vztahů v prostoru.- Klasifikace obcí. Venkovská a přechodná sídla. Koncentrace obyvatelstva do měst. Vznik a vývoj měst, funkce měst. Prostorové sídelní systémy.- Vývoj a celková charakteristika hospodářství ČR, kontext s EU a dalšími oblastmi.- Nerostné bohatství jako významný předpoklad rozvoje hospodářství.- Zemědělství, lesní a vodní hospodářství ČR v kontextu s přírodními podmínkami a trvale udržitelným rozvojem.- Průmysl ČR - regionální struktury průmyslu, průmyslové uzly a regiony, lokalizační faktory, inercie průmyslového vývoje, koncentrace a rozmístění průmyslu, charakteristika jednotlivých odvětví. Difuze inovace. Základní typy, růst inovace v čase, inovační bariery.- Doprava v ČR (komunikační sítě, uzlové body, druhy dopravy a jejich význam).- Lokalizační předpoklady a regionální struktury cestovního ruchu a rekreace. Regionální struktury služeb a maloobchodu, úloha trhu při formování prostorového obslužného systému.

Získané způsobilosti

Student je schopen: - vysvětlit problémy v územních souvislostech,- pracovat se zákonitostmi a souvislostmi v reálně fungujícím socioekonomickém systému, včetně interakčních vztahů mezi přírodou, společností a ekonomickými procesy, - využívat elementární výzkumné metody a techniky socioekonomické geografie při studiu dalších navazujících předmětů.

Literatura

Atlasy České republiky, mapy různých měřítek a různě tematicky zaměřené. Toušek, Václav. Česká republika : portréty krajů. Praha : Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, 2005. ISBN 80-239-6305-8.Schelle, Karel. Dějiny české veřejné správy. null. Plzeň : Aleš Čeněk, 2009. ISBN 978-80-7380-203-5.Toušek, V., Vančura, M. Aktuální problémy ČR: Díl I, Průmysl. Ostrava: Scholaforum, 1996. Řehák, S. Aktuální problémy ČR: Díl 6, Doprava. Ostrava: Scholaforum, 1997. Aktuální statistická data ČSÚ. Tomeš, Jiří; . Atlas - dnešní svět. 2., aktualiz. vyd. Praha : Terra, 1994. Toušek a kol. Ekonomická a sociální geografie. Aleš Čeněk, Plzeň, 2008. ISBN 978-80-7380-114-4.Kopp, J. - Novotná, M. Geografické metody výzkumu malé oblasti. FPE ZČU Plzeň, 1997. Mištera, Ludvík. Geografie regionů ČR. I., Geografická regionalizace. 1. vyd. Plzeň: PeF ZČU 1997. 1996. Hrala V. a kol. Geografie světového hospodářství. VŠE Praha, 1994. Hampl, Martin. Regionální vývoj: specifika české transformace, evropská integrace a obecná teorie. Praha : DemoArt, 2001. ISBN 80-902686-6-8.Chalupa P. Socioekonomická geografie I. a II. MU Brno, 1992. Wokoun, René; Mates, Pavel,; Kadeřábková, Jaroslava. Základy regionálních věd a veřejné správy. Plzeň : Aleš Čeněk, 2011. ISBN 978-80-7380-304-9.

Požadavky

Splnění seminárních úkolů. Zpracování seminární práce. Písemná zkouška (alespoň 70% úspěšnost - hodnocení dobře, 80% úspěšnost - hodnocení velmi dobře, 90% úspěšnost - hodnocení výborně). Student může test dvakrát opakovat.

Garant

Doc. PaedDr. Alena Matušková, CSc.

Vyučující

Doc. PaedDr. Alena Matušková, CSc.