Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Management ve zdravotnictví 1 (KPM / MANZ1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPM / MANZ1 - Management ve zdravotnictví 1, Fakulta ekonomická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Osobnost manažeraVedoucí pracovník, vymezení pojmu, role vedoucího pracovníka, nároky na jeho osobnost, řídící činnost a vedení lidí, formální a neformální autorita. Subjektivní determinanty kvalitní práce.Stanovení cíle, empatie, uznání, důvěra, delegování, plánování, řízení, kontrola, motivace, styly řízení.2. Komunikační dovednostiSociální percepce, interakce, komunikace, kompetence.Aktivní naslouchání, technika kladení otázek, typy otázek, nonverbální komunikace, poruchy v komunikaci, transakční analýza, rétorika, stavba projevu.3. Vyjednávání a zdolávání konfliktůKonflikty na pracovišti a jejich řešení. Typy a úrovně konfliktů, složky konfliktů, stádia vývoje a řešení konfliktů.Vyjednávání, přesvědčování a ovlivňování, konflikty a jejich zdolávání.4. Pracovní skupinaSociální skupiny a jejich význam pro člověka, systém práce s lidmi v podniku, jednotlivé znaky pracovní skupiny, skupinová dynamika, vliv skupiny a jejích vlastností na jednotlivce, chování pracovníka v pracovní skupině, pracovní a sociální adaptace, konflikty v pracovní skupině, velikost skupiny, role v týmu, výběr členů v týmu, rozhodování ve skupině.Pracovní vztahy, zaměstnanec a zaměstnavatel, pracovní kázeň, povinnosti zaměstnavatelů a zaměstnanců.5. Získávání pracovníků, výběr pracovníků, přijímání a orientace pracovníkůVnitřní a vnější zdroje pracovníků, proces získávání pracovníků a jeho kroky, pojetí a úkoly výběru pracovníků, metody výběru, psychologické testy, orientace pracovníků jako adaptační a vzdělávací aktivita.6. Psychologie práce v problémové oblastiPracovní výkon, jeho determinanty a kritéria, pracovní způsobilost, kvalifikace a kompetence pracovníků, únava a pracovní zátěž, režim práce a odpočinku. Uplatnění psychologie práce v současném zdravotnictví

Získané způsobilosti

Student je schopen:- vymezit obecné principy z oblasti managementu,- uvést do praktických souvislostí znalosti z vybraných odborných manažerských témat,- rozpoznat jednotlivé styly vedení a uvést je do souvislosti s problematikou personálního řízení,- vysvětlit příčiny vzniku konfliktů a analyzovat jejich řešení,- přizpůsobit poznatky o týmové práci a vedení porad konkrétní situaci.

Literatura

Mayerová, Marie. Stres, motivace a výkonnost. 1. vyd. Praha : Grada, 1997. ISBN 80-7169-425-8.

Požadavky

Podmínkou získání zápočtu je:a) Aktivní účast na přednáškách a cvičeních.b) Zpracování seminární práce na zadané téma.c) Úspěšné vykonání testu, jehož obsahem je okruh přednášené látky.

Garant

PhDr. Milan Jermář, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Milan Jermář, Ph.D.