Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Systémové přístupy v managementu (KPM / SPM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPM / SPM - Systémové přístupy v managementu, Fakulta ekonomická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Základní pojmy a přístupy teorie systémů a kybernetiky - úvod a příklady.- Zpětné vazby v technických, sociálních a ekonomických systémech, systémová dynamika.- Synergetika, komplexita, teorie chaosu, nelineární úlohy, fuzzy systémy. Aplikace v managementu.- Systémové přístupy k řešení problémů. Případové studie.- Modelování a simulace.- Proces projektování systémů: cíle, priority, kompromisy, etické aspekty.- Implementace a řízení systémů.- Monitorování systémů, problematika měření v socio-ekonomických systémech.- Prognózování, scénáře, technology foresight.- Technologické a ekonomické trendy, konkurenceschopnost, růst a zaměstnanost.- Systémové vazby v procesech globalizace.- Teorie her v ekonomii a managementu.- Znalostní společnost, inovace, učící se organizace.

Získané způsobilosti

Student je schopen:- Vysvětlit základní pojmy a přístupy teorie systémů a kybernetiky. - Aplikovat přístupy k řešení problémů.- Kriticky hodnotit jednotlivá řešení a případové studie.- Modelovat a simulovat chování dynamických systémů.

Literatura

Senge, Peter M. Pátá disciplína : teorie a praxe učící se organizace. Praha : Management Press, 2007. ISBN 978-80-7261-162-1.System dynamics. http://www.agsm.edu.au/bobm/teaching/SSS/VENPLE.PDFKerzner, Harold. Project management : a systems approach to planning, scheduling, and controlling. New York : John Wiley & Sons, 2001. ISBN 0-471-39342-8.Vodáček, Leo; Vodáčková, Oľga. Synergie v moderním managementu. Vyd. 1. Praha : Management Press, 2009. ISBN 978-80-7261-190-4.Mildeová, Stanislava,; Vojtko, Viktor. Systémová dynamika. Vyd. 2., přeprac. Praha : Oeconomica, 2008. ISBN 978-80-245-1448-2.Janíček, Přemysl. Systémové pojetí vybraných oborů pro techniky : hledání souvislostí : učební texty. I. Vyd. 1. Brno : Akademické nakladatelství CERM, 2007. ISBN 978-80-7204-554-9.

Požadavky

Zápočet:Zápočet: Písemný test - 10 otázek (úspěšné absolvování znamená splnit test na 65 %, dle celkového výsledku až 3 plusové body ke zkoušce, minimálně 1 plusový bod), test je možné opakovat pouze jedenkrát Projekt - (úspěšně hodnocený projekt: max. 3 body, min. 1 bod), projekt je možné opravovat dle připomínek vyučujícího pouze dvakrát. Podmínky pro kombinované studium jsou uvedené na COURSEWARE. Zkouška - kombinovaná: Písemná - 3 otázky, pro splnění písemné části zkoušky je nutné získat min. 7 bodů (max. 12 bodů), k ústní zkoušce lze přistoupit pouze v případě, že student úspěšně absolvuje test. Ústní - (úspěšné absolvování: max. 4 body, min. 2 body) V případě zjištění závažných nedostatků u ústní zkoušky je možné studenta klasifikovat stupněm "nevyhověl" bez ohledu na dosud získaný počet bodů. Celková klasifikace je výsledkem písemné a ústní části zkoušky s přihlédnutím k bodům získaným za zápočet a projekt. 22 19 bodů = výborně 18 15 bodů = velmi dobře 14 11 bodů = dobře 10 0 bodů = nevyhověl/a

Garant

Doc. Ing. Jiří Vacek, Ph.D.

Vyučující

Doc. Ing. Jiří Vacek, Ph.D.Ing. Václav MartinovskýDoc. Ing. Jiří Vacek, Ph.D.