Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy podnikání (KPM / ZAP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPM / ZAP - Základy podnikání, Fakulta ekonomická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Aspekty podnikání.- Předpoklady podnikání.- Zahájení podnikání, podnikatelský plán.- Závazkové vztahy- Firemní prostředí.- Pracovněprávní oblast- Veřejné dávky - daně, cla, polplatky. Sociální a zdravotní pojištění- Životní cyklus podniku, fáze životniho cyklu podniku.- Krizové řízení.- Zánik obchodních společností.- Insolvence.

Získané způsobilosti

Student je schopen:- Popsat podnikatelské činnosti.- Vymezit dopad prostředí na podnikání.- Vysvětlit předpoklady aktivního podnikání.- Aplikovat právní a legislativní rámec do praktických podnikatelských postupů.- Odhadnout rizika a objemy zdrojů potřebné pro podnikání.- Reagovat na základní teoretické a praktické příklady v souvislosti se zahájením podnikání, existencí podnikatelské činnosti a jejím ukončením.

Literatura

Fotr, Jiří; Dědina, Jiří; Hrůzová, Helena. Manažerské rozhodování. Praha : Ekopress, 2003. ISBN 80-86119-69-6.Aktuální znění předpisů. Obchodní a občanský zákoník, trestní zákon, správní řád, občanský soudní řád, soudní řád správní, zákon o účetnictví, zákoník práce. Obchodní zákoník : komentář. 11. vyd. Praha : C.H.Beck, 2006. ISBN 80-7179-487-2.Srpová, Jitka; Řehoř, Václav. Základy podnikání : teoretické poznatky, příklady a zkušenosti českých podnikatelů. 1. vyd. Praha : Grada Publishing, 2010. ISBN 978-80-247-3339-5.Valach, Josef. Finanční řízení podniku. Praha : Ekopress, 1999. ISBN 80-86119-21-1.Běhounek, Pavel. Společnost s ručením omezeným od roku 2003 : účetní a daňová kuchařka. Olomouc : ANAG, 2003. ISBN 80-7263-177-2.

Požadavky

Podmínkou získání zápočtu je úspěšné složení zápočtového testu a aktivní účast studenta na cvičeních.Test je klasifikován v klasifikační stupnici 1-4. Nevyhovující testy (známka 4) lze opakovat jedenkrát ve zkouškovém období v termínech určených katedrou. Opravný test má stejnou strukturu a stejný způsob hodnocení.Zkouška probíhá formou písemného testu a následným zodpovězením položených otázek. Hodnotí se teoretické znalosti i schopnost jejich použití v praktických aplikacích. Pokud student bude klasifikován z písemného testu stupněm nevyhověl, nelze pokračovat v ústní části zkoušky.

Garant

Doc. Ing. Jiří Vacek, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Petr PtáčekJUDr. Ing. Pavel Šašek, Ph.D.Doc. Ing. Jiří Vacek, Ph.D.Mgr. Petr PtáčekJUDr. Ing. Pavel Šašek, Ph.D.Doc. Ing. Jiří Vacek, Ph.D.