Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Antény (KAE / ANT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAE / ANT - Antény, Fakulta elektrotechnická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Maxwellovy rovnice, elektrický a vektorový potenciál, vlnová rovnice, vnější úloha elektrodynamiky, šíření jednolivých typů vln, přízemní vlny, vlny v ionosféře, elektromagnetické pole elektrického a magnetického dipolu, směrovost antén a jejich impedanční vlastnosti, lineární antény pro dlouhé, střední, krátké vlny, napájenní lineárních antén, symetrizace a impedanční přizpůsobení, anténní řady, obecné, fázované a uniformní, plošné antény pro VKV, geometrická a vlnová optika, reflektorové antény, čočky.

Získané způsobilosti

Student se v předmětu naučí aplikovat znalosti a řešit problémy z následující problematiky: Maxwellovy rovnice, elektrický a vektorový potenciál, vlnová rovnice, vnější úloha elektrodynamiky, šíření jednolivých typů vln, přízemní vlny, vlny v ionosféře, elektromagnetické pole elektrického a magnetického dipolu, směrovost antén a jejich impedanční vlastnosti, lineární antény pro dlouhé, střední, krátké vlny, napájenní lineárních antén, symetrizace a impedanční přizpůsobení, anténní řady, obecné, fázované a uniformní, plošné antény pro VKV, geometrická a vlnová optika, reflektorové antény, čočky.

Literatura

Balanis, Constantine A. Antenna theory : analysis and design. 3th ed. Hoboken : John Wiley & Sons, 2005. ISBN 0-471-66782-X.Kraus, John D.; Marhefka, Ronald J. Antennas : for all applications. 3rd ed. Boston : McGraw-Hill Science, 2002. ISBN 0-7-232103-2.Vávra, Š., Turán J. Antény a šírenie elektromagnetických vĺn. Alfa, Bratislava, 1989. ISBN 80-05-00131-2.Prokop, Jaroslav; Vokurka, Jaroslav. Šíření elektromagnetických vln a antény. Vyd. 1. Praha : SNTL, 1980. Mazánek, Miloš; Pechač, Pavel. Šíření elektromagnetických vln a antény. 2., přeprac. vyd. Praha : ČVUT, 2005. ISBN 80-01-03032-6.

Požadavky

Aktivní účast na cvičení. Zvládnutí obsahu předmětu prokázané absolvováním zápočtového testu a zkoušky

Garant

Doc. Ing. Jiří Masopust, CSc.

Vyučující

Ing. Jan Mráz, Ph.D.Ing. Jan Mráz, Ph.D.