Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Číslicové elektronické systémy R (KAE / CESR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAE / CESR - Číslicové elektronické systémy R, Fakulta elektrotechnická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:Signály v číslicových systémech. Logické členy, technologie CMOS (TTL). Kombinační obvody - návrh, dynamické vlastnosti, hazardy. Základní kombinační funkční bloky, obvody pro aritmetické a logické operace. Klopné obvody - funkce, časování, metastabilita. Sekvenční obvody - popis, vlastnosti, návrh, časování. Čítače, registry, lineární čítače. Aplikace. Obvody pro generování a tvarování impulsů. Programovatelné logické obvody CPLD, FPGA. Paměti RAM, ROM, PROM, EPROM, EEPROM, FLASH, statické a dynamické. Speciální typy - LIFO, FIFO, dvojbránová. Zásady návrhu rozsáhlých systémů. Mikroprogramový automat. Zřetězené obvody (pipeline). Spolupráce vzájemně nesynchronizovaných systémů, problematika metastability. Vzorkovače, metoda dotaz-odpověď (handshake). Rušení v číslicových systémech.Cvičení:Seznámení s požadavky na zápočet, bezpečnost laboratoře, organizace cvičeníStatické vlastnosti číslicových součástek (měření VA základních charakteristik)Dynamické vlastnosti číslicových součástek (seznámení s osciloskopem a základními druhy měření dynamických parametrů)Přizpůsobovací obvody, tvarovače, využití RS klopného obvodu1. TESTNávrh kombinační logiky, hazardy a jejich odstraněníKlopné obvody, čítače a časovače2. TESTRegistry, lineární čítačeSekvenční obvody - návrh, realizaceMKO - druhy, vlastnosti, fukce, zapojeníLIFO - návrh časování a realizace zásobníku3. TESTProgramovatelné logické obvody GAL (kombinační logika)Programovatelné logické obvody GAL (sekvenční logika)Prezentace, zápočty

Získané způsobilosti

Studenti navrhnou a přizpůsobí základní číslicové obvody, analyzují složité číslicové systémy.

Literatura

Pinker, Jiří; Poupa, Martin. Číslicové systémy a jazyk VHDL. Praha : BEN - technická literatura, 2006. ISBN 80-7300-198-5.Podklady v courseware.zcu.cz.

Požadavky

K úspěchu u zkoušky je třeba znát předepsanou látku, rozumět jí a znalosti umět použít. Součástí výsledné známky (s váhou do cca. 30%) je i hodnocení průběhu laboratorních cvičení za celý semestr a výsledky zápočtového testu.K zápočtu je nutno prokázat znalost problematiky probírané na cvičení a úspěšně obhájit semestrální práci.

Garant

Prof. Ing. Jiří Pinker, CSc.

Vyučující

Ing. Jaroslav Fiřt, Ph.D.Prof. Ing. Jiří Pinker, CSc.Ing. Jaroslav Fiřt, Ph.D.Ing. Petr Krist, Ph.D.