Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Elektronika ve zpracování obrazu (KAE / EZO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAE / EZO - Elektronika ve zpracování obrazu, Fakulta elektrotechnická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:Optika, objektiv - vlastnosti (ohnisková vzdálenost, světelnost, clona), vady objektivů. Snímací prvky, přepočet velikostí, Crop Factor, hloubka ostrosti. Vlastnosti a funkce snímačů ? lidské oko, CCD. White Balance, kompenzace vlivu osvětlení. Snímání barev, CMOS a speciální snímací prvky. Principy ostření (autofocus) a stabilizace obrazu. NI Vision Bulder - seznámení a řešení základních úloh strojového vidění v automatizaci. Základní metody zpracování obrazu. Digitální fotoaparáty - rozdělení, funkce DSLR, systémy ostření, ultrazvukové pohony, měření expozice, závěrka, ISO zesilovač, clona, vyrovnávací paměti, stabilizátory obrazu, ultrazvukové čištění, senzory, filtry a barevné masky, hledáčky, média pro uchování dat, digitální záznam, paměťová média, obrazový procesor, I/O rozhraní, záblesková zařízení, napájecí systémy, studiová světla. Kamery - typy, standardy, rozhraní, barevné formáty, objektivy, senzory, kamerové funkce a systémy.Cvičení:1. Podmínky zápočtu, bezpečnost, informace o náplni cvičení2. Objektivy, vady objektivů a jejich měření3. Ostření, chybovost ostření. Crop factor výpočet, přepočet ohniskové vzdálenosti, hloubka ostrosti4. Měření - vyhodnocení v programu Imatest.5. White Balance vliv okolního osvětlení na barevné podání, kompenzace, kalibrace zobrazení.6. NI Vision/Vision Builder - I.7. NI Vision/Vision Builder - II.8. NI Vision/Vision Builder - III.9. NI Vision/Vision Builder - IV.10. Zadání projektu11. Zpracování projektu12. Zpracování projektu13. Prezentace projektu, zápočty

Získané způsobilosti

Studenti se orientují v metodách zpracování obrazu a jsou schopni je aplikovat při řešení úloh. Studenti jsou seznámeni s problematikou snímání obrazu a mají přehled o současném vývoji elektronických systémů v objektivech, digitálních fotoaparátech a kamerách. Studenti jsou schopni řešit základní úlohy zpracování obrazu pomocí NI Vision Builder.

Literatura

Gonzales, Rafael C.; Woods, Richard E. Digital image processing. 2nd ed. Upper Saddle River : Prentice Hall, 2002. ISBN 0-201-18075-8.Kotek, Zdeněk, Mařík, Vladimír. Metody rozpoznávání a jejich aplikace. Academia, Praha , 1993. ISBN 80-200-0297-9.Šonka, Milan; Hlaváč, Václav. Počítačové vidění. Praha : Grada, 1992. ISBN 80-85424-67-3.Hlaváč, Václav; Sedláček, Miloš. Zpracování signálů a obrazů. Dotisk 2. vyd. Praha : Vydavatelství ČVUT, 2005. ISBN 80-01-03110-1.Sonka, Milan; Boyle, Roger; Hlavac, Vaclav. Image processing, analysis, and machine vision. 2nd ed. Pacific Grove : PWS Publishing, 1999. ISBN 0-534-95393-X.

Požadavky

K úspěchu u zkoušky je třeba znát předepsanou látku, rozumět jí a znalosti umět použít. Podmínkou pro vykonání zkoušky je absolvování cvičení, v rámci kterých je zpracován projekt v NI Vision Builder zaměřený na dané metody zpracování obrazu.

Garant

Ing. Radek Holota, Ph.D.

Vyučující

Ing. Jaroslav Fiřt, Ph.D.Ing. Radek Holota, Ph.D.Ing. Jaroslav Fiřt, Ph.D.Ing. Radek Holota, Ph.D.