Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Forenzní zkoumání v elektr. a informat. (KAE / FZEI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAE / FZEI - Forenzní zkoumání v elektr. a informat., Fakulta elektrotechnická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah přednášek:- Úvod - seznámení s problematikou informační kriminality v oblasti telekomunikací, výpočetní techniky síťového prostředí apod. Zásady při zajišťování digitálních dat pro účely důkazního řízení před soudy, specifika policejní praxe.- Základní typy informační kriminality - řídící jednotky os. automobilů, tachografy, úpravy el. zařízení v rozporu se zákonem, telekomunikační trestná činnost, neoprávněné zásahy do komerční elektroniky atd.- Informační kriminalita z oblasti výpočetní techniky. Forenzní distribuce operačního systému Linux - proč používat právě Linux a proč ne Windows, v čem je odlišný, jaké prostředky poskytuje atd.- Základní seznámení s operačním systémem Linux, odlišnost od OS Windows. Přehled nejznámějších distribucí Linuxu a jejich možnosti využití.- Přehled standardních prostředků OS Linux pro forenzní praxi a doplňkové prostředky forenzních distribucí. Zásady při využívání Linuxu, časté chyby, které mohou mít v důkazním řízení fatální následky- Zásady a prostředky zajišťující relevantnost zkoumaných digitálních stop. Lokální zajišťování dat pomocí operačního systému Linux. Obnova a vyhodnocování zajištěných dat.- Vyhodnocování emailové komunikace, grafických informací, textových dokumentů, databázových systémů, účetních programů apod.- Dokumentace získaných dat jako důkazního materiálu. Tvorba odborného vyjádření, znaleckého posudku. Předkládání znaleckých posudků soudům a jejich případná obhajoba.Obsah cvičení:Na základě zadání samostatného úkolu vytvořit jednoduchý znalecký posudek, který by byl využit jako důkazní materiál před soudy. Znalecký posudek bude předložen a obhájen jako semestrální práce.

Získané způsobilosti

Absolvent předmětu disponuje základními znalostmi pro řešení znaleckého, forenzního zkoumání. Je schopen provést forenzní zkoumání elektroniky, digitálních dat, a vytvořit výstup v podobě znaleckého posudku, popř. odborného vyjádření. Absolvent předmětu získá informace o jednotlivých druzích informační kriminality, jejich technickém řešení.

Literatura

Internetový portál www.it-znalec.cz. Internetový portál www.sleuthkit.org. zák. č. 141/1961 Sb., trestní řád, ve znění pozdějších předpisů. zákon č. 306/2009 Sb. Trestní zákoník ve znění pozdějších předpisů. Zákon č. 36/1967 Sb., o znalcích a tlumočnících.

Požadavky

Prokázání dobré znalosti odpřednášené a procvičené látky u zkoušky.Vypracování semestrální práce ve formě jednoduchého znaleckého posudku, který by byl použitelný jako důkazní materiál před soudy.

Garant

Ing. Jaroslav Kothánek

Vyučující

Ing. Jaroslav Kothánek, Ph.D.Ing. Jaroslav Kothánek