Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Radiotechnika (KAE / RAD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAE / RAD - Radiotechnika, Fakulta elektrotechnická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vysokofrekvenční elektromagnetické pole, šíření elektromagnetických vln, frekvenční spektrum - vlastnosti, využití, normy. Rušení, šum, EMC. Vliv elektromagnetického vlnění na živé organismy. Výkonová radiotechnika. Součástky pro vf techniku, vf obvody, filtry. Vysílací a příjmací antény, kabelové rozvody. Speciální modulace. Obvodové řešení vysílačů a příjmačů. Rádiová a televizní technika. Mobilní radiokomunikace, satelitní radiokomunikační a navigační systémy. Semestrální projekt.

Získané způsobilosti

Student umí aktivně aplikovat získané znalosti z těchto oblastí: Vysokofrekvenční elektromagnetické pole, šíření elektromagnetických vln, frekvenční spektrum - vlastnosti, využití, normy. Rušení, šum, EMC. Vliv elektromagnetického vlnění na živé organismy. Výkonová radiotechnika. Součástky pro vf techniku, vf obvody, filtry. Vysílací a příjmací antény, kabelové rozvody. Speciální modulace. Obvodové řešení vysílačů a příjmačů. Rádiová a televizní technika. Mobilní radiokomunikace, satelitní radiokomunikační a navigační systémy.

Literatura

Český, Milan. Antény pro příjem rozhlasu a televize. Vyd. 1. Praha : SNTL, 1969. Žalud, V. Moderní radioelektronika. BEN, Praha, 2006. ISBN 80-7300-132-2.Žalud, V. Multimediální přenosy signálů. ČVUT, Praha, 1995. ISBN 80-01-01338-3.Národní kmitočtová tabulka : příloha k Jednotnému pravidlu č. 2/R/2000. Praha : NADATUR, 1999. ISBN 80-7270-002-2.Prchal, Josef. Signály a soustavy. dotisk. Praha : ČVUT, 1986. Prokop, Jaroslav; Vokurka, Jaroslav. Šíření elektromagnetických vln a antény. Vyd. 1. Praha : SNTL, 1980. Mazánek, M., Pechač, P. Šíření elektromagnetických vln a antény. ČVUT Praha, 2004. ISBN 80-01-03032-6.Svoboda, Jaroslav. Telekomunikační technika : průřezová učebnice pro odborná učiliště a střední školy. Díl 1, zprávy, signály, přenosová prostředí. 1. vyd. Praha : Hüthig & Beneš, 1998. ISBN 80-901936-3-3.

Požadavky

Aktivní účast na výuce, aktivní znalost látky, odevzdání předepsaných prací (semestrální projekt). Bližší požadavky k zápočtu budou sděleny na prvním cvičení.

Garant

Doc. Ing. Jiří Masopust, CSc.

Vyučující

Doc. Ing. Jiří Masopust, CSc.Doc. Ing. Jiří Masopust, CSc.