Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Senzory a akční členy (KAE / SAC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAE / SAC - Senzory a akční členy, Fakulta elektrotechnická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Pojem senzoru, generace senzorů, metrologické vlastnosti senzorů. Orientační dělení podle sledované veličiny a podle principu převodu měřené veličiny na veličinu elektrickou.2. Senzory teploty - kontaktní, bezkontaktní - principy, rozsahy měřených teplot. Provedení senzorů teploty pro průmyslové aplikace.3. Senzory síly, tlaku, kroutícího momentu - typy, vlastnosti a provedení tenzometrů a tenzometrických můstků, zesilovače, vážení, dynamické vážení, pásové váhy.4. Senzory polohy, úhlu natočení, elektronické libely (inklinometry) - principy a průmyslové provedení, měření rychlosti, úhlové rychlosti, zrychlení - principy a provedení akcelerometrů.5. Měření průtoku kapalin, objemové a hmotnostní průtokoměry ? typy, principy měření, měření výšky hladin, měření objemu. Provedení průtokoměrů pro průmyslové aplikace.6. Senzory pohybu těles, senzory zabezpečovacích systémů.7. Senzory pro automobilový průmysl..8. Senzory optických veličin, optické vláknové senzory.9. Měření vlhkosti, měření hustoty, měření parametrů životního prostředí, měření ionizujícího záření. Měření elektrických a magnetických veličin10. Chemické senzory.11. Formy výstupů měřené veličiny, obvody pro zpracování výstupních signálů vybraných typů senzorů. Inteligentní senzory - struktura, standardizovaná rozhraní, průmyslové sběrnice.12. Akční členy a způsoby jejich ovládání a možnosti použití - relé, polovodičové spínací prvky, frekvenční měniče.13. Konstrukční zásady pro návrh elektronických komponentů řídících systémů a pro jejich montáž. Aspekty elektromagnetické kompatibility.

Získané způsobilosti

Student je schopen používat senzory teploty, senzory mechanických veličin jako síly, zatížení, tlaku, kroutícího momentu, inklinoměry a akcelerometry, senzory zabezpečovacích systémů, senzory pro automobilový průmysl, průtokoměry, senzory optických, magnetických a elektrických veličin a senzory pro chemický průmysl.

Literatura

Ďaďo, Stanislav; Bejček, Ludvík; Platil, Antonín. Měření průtoku a výšky hladiny. 1. vyd. Praha : BEN - technická literatura, 2005. ISBN 80-7300-156-X.Ďaďo, Stanislav; Kreidl, Marcel. Senzory a měřící obvody. 1. vyd. Praha : ČVUT, 1996. ISBN 80-01-01500-9.

Požadavky

Požadavky pro získání zápočtu a pro složení zkoušky z předmětu KAE/SAC:Zápočet: Úspěšné zpracování a prezentace semestrální práce.Zkouška: Formou písemného testu a pohovoru prokázat pochopení principů snímání a měření fyzikálních veličin v rozsahu přednášek a cvičení.

Garant

Ing. Václav Koucký, CSc.

Vyučující

Ing. Václav Koucký, CSc.Ing. Václav Koucký, CSc.Ing. Michal Kubík, Ph.D.Ing. Richard Linhart, Ph.D.Ing. Andrea Ronešová