Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Signály a soustavy (KAE / SAS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAE / SAS - Signály a soustavy, Fakulta elektrotechnická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní charakteristiky signálů. Energie, výkon, střední hodnota, efektivní hodnota, korelace, autokorelace (spojité i diskrétní signály)2. Druhy vzorkování, spektrum spojitého a vzorkovaného signálu, obnovení spojitého signálu ze vzorků. Kvantování, kódování, oversampling efekt.3. D/A převodníky, A/D převodníky.4. Fourierovy řady, Parsevalova věta, Fourierova transformace, spektrální hustota energie. Diskrétní Fourierova transformace, rychlá Fourierova transformace, vlastnosti, použití5. Analogové filtry, základní typy filtrů, vlastnosti, frekvenční a fázové charakteristiky.Odvození přenosu analogového filtru a výpočet frekvenční a fázové charakteristiky.6. Číslicové filtry s konečnou impulsní odezvou. Číslicové filtry s nekonečnou impulsní odezvou.7. Systémy se změnou vzorkovací frekvence, decimace, interpolace.8. Modulace demodulace.9. Matematicky orientované reprezentace systémů spojitých v čase, stavová reprezentace v diferenciálním tvaru, kauzalita a striktní kauzlita10. Stavová reprezentace systémů diskrétních v čase. Diskretizace reprezentací kauzálních systémů11. Přenosová funkce, vztah přenosových funkcí a stavových reprezentací12. Algebra strukturních schemat - základní operace a jejich odvozní. Řiditelnost stavových reprezentací. Pozorovatelnost stavových reprezentací.13. Stabilita, vnější a vnitřní stabilita, nutné a postačující podmínky asymptotické stability.14. Kalmanova kanonická dekompozice a minimální reprezentace kauzálních systémů15. Přírůstková reprezentace kauzálních procesů a jejich souvislost se spojitými a diskrétními systémy

Získané způsobilosti

Student chápe základní kategorie z teorie systémů a zpracování signálů. Je schopen aplikovat získané poznatky při analýze a návrhu systémů a zpracování signálů.

Literatura

Vejražka, František. Signály a soustavy : Určeno pro stud. fak. elektrotechn. 3. vyd. Praha : ČVUT, 1991. ISBN 80-01-00450-3.

Požadavky

Zápočet: absolvování seminářů a laboratorních cvičení, prezentace samostatné práce. Zkouška: znalost látky z přednášek i cvičení, schopnost znalosti použít.

Garant

Prof. Ing. Milan Štork, CSc.

Vyučující

Doc. Ing. Josef Hrušák, CSc.Ing. Jiří Lahoda, Ph.D.Prof. Ing. Milan Štork, CSc.Doc. Ing. Josef Hrušák, CSc.Ing. Jiří Lahoda, Ph.D.Prof. Ing. Milan Štork, CSc.