Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Televizní a rozhlasová technika (KAE / TVR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAE / TVR - Televizní a rozhlasová technika, Fakulta elektrotechnická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Podstata televizního přenosu, snímání černobílého a barevného obrazu, kolorimetrie, řádkování, TV norma. Způsob přenosu ČB a barevného obrazu, přenosové soustavy barevné televize, normy SECAM, PAL, NTSC. Blokové schéma ČB a barevného TV přijímače, zpracování zvukového kanálu, prostorový zvuk. Pásma a kanálové dělení VHF, UHF, způsoby ladění, obrazová mezifrekvence, zvuková mezifrekvence, nízkofrekvenční zesilovače a koncové zesilovače audio. Dekodéry barvonosného signálu, RGB matice a koncové stupně obrazu. Horizontální a vertikální rozklad, napájecí obvody. Typy barevných obrazovek, LCD obrazovky, plazmové obrazovky. Pomocné obvody televizního přijímače, řídicí systémy, teletext, ovládání. Distribuce TV signálu. Pozemní, satelitní a kabelová TV. Digitalizace TV, DVB. Rozhlasové přijímače AM a FM. Stereo vysílání. RDS. Digitální rozhlas DAB a DRM. Záznam zvuku a obrazu.

Získané způsobilosti

Student umí aktivně aplikovat získané znalosti o televizních a rozhlasové technice, SECAM, NTSC, PAL a DVB systémech, displejích (LCD, PDP, CRT), rozhlasovém a televizním vysílání analogovém a digitálním, rozhlasových a televizních systémech (FM, AM, DRM, DAB, DVB) a záznamových systémech.

Literatura

Žalud, V. Moderní radioelektronika. BEN, Praha, 2006. ISBN 80-7300-132-2.Žalud, V. Moderní radioelektronika. BEN, Praha, 2006. ISBN 80-7300-132-2.Žalud, V. Multimediální přenosy signálů. ČVUT, Praha, 1995. ISBN 80-01-01338-3.Vít, Vladimír. Televizní technika : antény, rozvody televizních signálů, televizní přijímače (signálové obvody). 1. vyd. Praha : AZ servis, 1993. ISBN 80-901554-0-5.Vít, Vladimír. Televizní technika : projekční a velkoplošné zobrazování. 1. vyd. Praha : BEN - technická literatura, 2000. ISBN 80-86056-74-0.Vít, Vladimír. Televizní technika : přenosové barevné soustavy. Praha : BEN, 1997. ISBN 80-86056-04-X.

Požadavky

Aktivní účast na cvičeních a zvládnutí probírané problematiky.Konkrétní požadavky k zápočtu budou sděleny na prvním cvičení.

Garant

Doc. Ing. Jiří Masopust, CSc.

Vyučující

Doc. Ing. Jiří Masopust, CSc.Doc. Ing. Jiří Masopust, CSc.