Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zvuková technika (KAE / ZVT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAE / ZVT - Zvuková technika, Fakulta elektrotechnická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Problematika AD, DA audio převodníků, jejich topologie, funkce, základní technické parametry, měření, testování a signálové zpracování.2. Analogové záznamové zvukové systémy I. - shrnutí základních parametrů a principů, jejich popis a způsob provozu, specifika měření jednotlivých částí, digitalizace a úpravy signálu z těchto analogových zvukových zdrojů (gramofony, magnetofony...).3. Analogové záznamové zvukové systémy II. - shrnutí základních parametrů a principů, jejich popis a způsob provozu, specifika měření jednotlivých částí, digitalizace a úpravy signálu z těchto analogových zvukových zdrojů (gramofony, magnetofony...).4. Analogová rozhraní zvukových systémů, impedanční a úrovňové přizpůsobení jednotlivých částí zvukového řetězce.5. Digitální záznamové zvukové systémy I. - shrnutí základních parametrů a principů, jejich popis, způsob provozu a měření (CD-DA, Sony Minidisc, SACD, DVD Audio...).6. Digitální záznamové zvukové systémy II. - shrnutí základních parametrů a principů, jejich popis, způsob provozu a měření (CD-DA, Sony Minidisc, SACD, DVD Audio...).7. Digitální rozhraní zvukových systémů, základní parametry, charakteristika, problematika jejich správného provozování a měření (SPDIF, Toslink, TDIF, ADAT, AES3/AES11/AES-EBU...).8. Multikanálové zvukové systémy - základní principy, parametry, způsob jejich provozování a měření.9. Měření a testování zvukových systémů I. - základní charakteristika hw měřícího řetězce, jeho technické parametry, popis základních měřících metod, zpracování výsledků měření, analogová a digitální implementace některých měřících metod.10. Měření a testování zvukových systémů II. - základní charakteristika hw měřícího řetězce, jeho technické parametry, popis základních měřících metod, zpracování výsledků měření, analogová a digitální implementace některých měřících metod.11. Prostředky číslicového zpracování zvukových signálů - využití signálových procesorů ve zvukové technice, rychlý vývoj aplikací pro audio DSP - příklady, ukázky.12. Hw pro analogové zpracování zvukových signálů I. - řízené zesilovače, diferenciální signálové vysílače a přijímače, nízkošumové předzesilovače a mikrofonní předzesilovače, výstupní buffery, antialiasingové a restituční filtry.13. Hw pro analogové zpracování zvukových signálů II. - řízené zesilovače, diferenciální signálové vysílače a přijímače, nízkošumové předzesilovače a mikrofonní předzesilovače, výstupní buffery, antialiasingové a restituční filtry.

Získané způsobilosti

Studenti jsou schopni:- vysvětlit funkci a princip činnosti analogových a digitálních zvukových systémů a jejich jednotlivých částí- optimálně tyto systémy provozovat a provádět jejich údržbu, základní servis a konfiguraci- tyto systémy diagnostikovat, měřit/ověřovat jejich technické parametry- definovat technické požadavky kladené na jednotlivé části zvukových systémů, znát výchozí podmínky pro návrh těchto částí.

Literatura

Smetana, C. a kol. Praktická elektroakustika. SNTL Praha, 1981. Watkinson, John. The art of digital audio. Oxford : Focal Press, 2001. ISBN 0-240-51587-0.

Požadavky

Absolvování přednášek a cvičení, prokázání aktivní znalosti přednášené látky, vypracování semestrálních projektů.

Garant

Ing. Jiří Stifter, Ph.D.

Vyučující

Ing. Jiří Stifter, Ph.D.Ing. Jiří Stifter, Ph.D.