Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Elektrárny II (KEE / E2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEE / E2 - Elektrárny II, Fakulta elektrotechnická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Tepelné energetické výrobny v ES. Elektrická část elektráren: Elektrická schémata elektráren, tepláren, jaderných elektráren a vodních elektráren2. Vlastní spotřeba elektrické energie elektráren: Vlastní spotřeba klasických, jaderných a vodních elektráren, rozdělení zajištěného napájení do skupin3. Zdroje vlastní spotřeby elektrické energie: Doběhové zdroje, nouzové zdroje v konvenčních a JE, výpočet velikosti zdrojů vlastní spotřeby, minimální potřebný zkratový výkon na přípojnicích, kontrola výkonu zdrojů při samonajíždění skupiny elektromotorů4. Pohony a jiné spotřebiče ve vlastní spotřebě konvenčních a jaderných elektráren, momentové charakteristiky zařízení vlastní spotřeby elektráren. Volba elektromotorů pro pohony zařízení vlastní spotřeby elektráren5. Volba hlavních parametrů elektromotorů, stanovení doby rozběhu motoru a kontrola na oteplení při rozběhu, vliv krátkodobé ztráty napětí na provoz motorů. Volba napětí pro pohony, chránění asynchronních motorů6. Výpočet poměrů při zkratech ve vlastní spotřebě elektrárny, vliv zapojení blokového transformátoru na omezení nesymetrických poruch7. Alternátory: Chlazení alternátorů, volba napětí alternátoru, základní charakteristiky a parametry alternátoru, základní rovnice a fázorový diagram synchronního stroje v ustáleném chodu8. Budící soustavy alternátoru: Nezávislé a závislé budící systémy, rotační, statické a bezkartáčové budící soustavy alternátorů9. Odbuzování alternátoru: Odbuzovač s paralelním odporem, odbuzovač se zhášecí komorou, odbuzovač alternátoru invertorovým chodem10. Vyvedení výkonu z alternátoru: Konstrukce zapouzdřených vodičů. Provoz alternátoru: Metody najíždění a fázování11. Pracovní oblast turboalternátoru12. Stabilita a asynchronní chod alternátoru13. Řízení elektrizační soustavy: Regulace napětí, kmitočtu a předávaných výkonů v ESCvičení:1. Pohony ve vlastní spotřebě elektráren, momentové charakteristiky poháněných zařízení,výpočet příkonu poháněných zařízení2. Volba elektromotorů, provozní charakteristiky asynchronních motorů, volba výkonu amomentové charakteristiky asynchronního motoru3. Provoz pohonů a jeho zajištění - normální provoz, rozběh motorů, provoz při poklesunebo ztrátě napětí (samonajíždění, opětovné najíždění)4. Rozdělení pohonů ve vlastní spotřebě elektrárny podle důležitosti a zajištění napájení5. Návrh napájení vlastní spotřeby elektrárny - zásady pro návrh zapojení vlastníspotřeby, volba výkonu napájecích transformátorů (výpočtové zatížení), zkratové výpočty6. Napěťové poměry ve vlastní spotřebě elektrárny - samonajíždění skupiny motorů, rozběhnejvětšího,7. Fázorový diagram synchronního stroje, stabilita synchronního stroje

Získané způsobilosti

Studenti aplikují teoretické poznatky z oboru elektrárenství, tj.- navrhnou elektrické schéma elektrárny- sestaví rozdělení vlastní spotřeby elektrárny do skupin- vypočítají velikosti zdrojů vlastní spotřeby, minimální potřebný zkratový výkon na přípojnicích, zkontrolují výkony zdrojů při samonajíždění skupiny elektromotorů- přizpůsobí momentové charakteristiky pohonů a zařízení vlastní spotřeby elektráren- stanoví dobu rozběhu motoru a zkontrolují jeho oteplení- provedou kalkulaci zkratových poměrů ve vlastní spotřebě elektrárny- vymezí metody chlazení alternátorů- sestaví základní rovnice a fázorový diagram synchronního stroje v ustáleném chodu- klasifikují budící a odbuzovací soustavy alternátoru- srovnají metody najíždění a fázování alternátoru- vymezí pracovní oblast turboalternátoru- analyzují stabilitu a asynchronní chod alternátoru- vysvětlí principy řízení elektrizační soustavy, regulaci napětí, kmitočtu a předávaných výkonů

Literatura

Ibler, Zbyněk; Beran, Miloš. Elektrárny. 1. vyd. Plzeň : VŠSE, 1982. Beran, Miloš. Elektrická zařízení tepelných elektráren. 1. vyd. Plzeň : VŠSE, 1988.

Požadavky

Zápočet:Průběžné prokázání znalostí z látky probírané na přednáškách a cvičeních formou dvou testů (65% úspěšnost),popřípadě zpracování seminární práce zaměřené na výpočet proudových a napěťových poměrů ve vlastní spotřebě elektrárnyZkouška:Znalost látky probírané na přednáškách a cvičeních, popřípadě dle dalších upřesnění přednášejícího.Zkouška sestává z počátečního testu a následné ústní zkoušky s písemnou přípravou.

Garant

Doc. Ing. Karel Noháč, Ph.D.

Vyučující

Doc. Ing. Karel Noháč, Ph.D.Doc. Ing. Karel Noháč, Ph.D.Doc. Ing. Miloslava Tesařová, Ph.D.