Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Elektroenergetika 2 (KEE / EE2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEE / EE2 - Elektroenergetika 2, Fakulta elektrotechnická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Elektrizační soustava(ES), základní koncepce a historie výstavby ES ČR.- Elektrické sítě - druhy, provozní vlastnosti. Charakteristika sítí 400 kV, 220 kV, 110 kV, vn a nn- Způsoby provozu uzlu sítí a jejich použití, rozdíl mezi 1f zkratem a zemním spojení- Elektrická vedení - základní charakteristiky a součásti venkovních a kabelových vedení, použití, trendy - supravodivé kabely- Elektrické stanice - rozdělení podle počtu systémů přípojnic, konstrukce rozvodných zařízení, vybavení odboček, náhradní provoz- Transformátory - náhradní schéma, rozdělení a umístění transformátorů, regulace napětí pomocí přepínače odboček vinutí, zásady návrhu správné velikosti transformátoru z hlediska provozních nákladů a zajištění dodávky- Elektrické spínací přístroje - základní přehled, vypínače a odpojovače vvn a vn, odpínače vn, spínače nn, spínací schopnosti a jejich použití- Jisticí a chránicí přístroje - princip nepřímého jištění proti nadproudům, oteplovací a vypínací charakteristika. Pojistky, jističe, principy základních ochran, přístrojové transformátory.- Přepětí - druhy přepětí, svodiče přepětí, jejich provozní vlastnosti a použití- Tepelné elektrárny - parní a jaderné, základních schémata různých typů elektráren,- Obnovitelné zdroje energie - voda, slunce, vítr, energie země a moře, biomasa, tepelné čerpadlo.- Výpočtové zatížení - definice, metody výpočtu, praktické výpočty, návrh výkonu napájejícího transformátoru- Úbytek napětí na vedení- fázorový diagram napěťových poměrů na vedení, odvození vztahu pro úbytek napětí, praktické výpočty- Kompenzace účiníku - druhy kompenzace, kompenzační zařízení, výpočet kompenzačního výkonu- Zkratové poměry - výpočet třífázového zkratového proudu a výkonu, napětí během zkratu

Získané způsobilosti

Odborné znalostiStudenti jsou schopni:- zdůvodnit koncepci elektrizační soustavy ČR, porovnat spolehlivost dodávek a další provozní vlastnosti sítí jednotlivých napěťových hladin a uvést důvody, proč jsou sítě různých napěťových hladin provozovány s jiným uzemněním uzlu sítě- porovnat provozní vlastnosti venkovního a kabelového vedení, identifikovat jednotlivé součásti venkovních a kabelových vedení a popsat jejich funkci a konstrukční provedení- popsat části elektrických stanic, popsat provedení rozvodných zařízení a vybavení odboček, nakreslit jednopólová schémata používaných stanic a zakreslit tzv. náhradní provoz- popsat postupy návrhu velikosti napájecích transformátorů z hlediska provozních nákladů a zajištění dodávky- vysvětlit princip základních jisticích prvků a elektrických ochran a posoudit vhodnost jejich použití- porovnat základní druhy svodičů přepětí z hlediska jejich funkčnosti a provozních vlastností, vysvětlit pojem koordinace izolace- vysvětlit princip kompenzace účiníku a porovnat kompenzační zařízení z hlediska jejich provozních vlastností- vysvětlit základní principy a nakreslit principielní schémata výroby elektrické energie v tepelných elektrárnách i ve výrobnách využívajících obnovitelné zdroje energie (voda, vítr, slunce..).Odborné dovednostiStudenti jsou schopni:- rozlišit jednotlivé části a prvky ES, stanovit vazby mezi nimi a jejich důležitost pro bezpečný chod celé soustavy- posoudit vhodnost napájecí soustavy z hlediska spolehlivosti, napěťových a výkonových poměrů v bezporuchovém stavu a zkratových poměrů- rozlišit uzemnění uzlu sítě podle napěťových a proudových poměrů v síti při výskytu jednofázové zemní poruchy - na základě spínací schopnosti vypínačů, odpínačů a odpojovačů správně provést jednoduché manipulace v odbočce elektrické stanice (zapnutí, resp. vypnutí odbočky)- řešit praktické výpočty proudových, výkonových a napěťových poměrů v elektroenergetických rozvodech (poměry v paprskových sítích a na napájecích vedení, návrh velikosti napájecího transformátoru, zkratové poměry v síti).

Literatura

Ibler, Zbyněk; Beran, Miloš. Elektrárny. 1. vyd. Plzeň : VŠSE, 1982. Beran, Miloš. Elektrická zařízení tepelných elektráren. 1. vyd. Plzeň : VŠSE, 1988. Mertlová, Jiřina; Kocmich, Martin. Elektrické stanice a vedení. Plzeň : ZČU, 1997. ISBN 80-7082-356-9.Štroblová, Milada. Elektroenergetika : podklady pro cvičení. 1. vyd. Plzeň : ZČU, 1998. ISBN 80-7082-464-6.Schejbal, Konstantin; Mertlová, Jiřina. Elektroenergetika II. 1.část. 1. vyd. Plzeň : ZČU, 1998. ISBN 80-7082-451-4(1.Schejbal, Konstantin; Mertlová, Jiřina. Elektroenergetika II. 2. část. 1. vyd. Plzeň : ZČU, 1998. ISBN 80-7082-451-4(2.Tesařová, Miloslava; Štroblová, Milada. Průmyslová elektroenergetika. Plzeň : Západočeská univerzita, 2000. ISBN 80-7082-703-3.Mertlová, Jiřina; Schejbal, Konstantin. Rozvodná zařízení. Plzeň : VŠSE, 1990. ISBN 80-7082-017-9.Matěna, Štěpán. Výroba a rozvod elektrické energie I. 2. upr. vyd. Praha : SNTL, 1978. Matěna, Štěpán. Výroba a rozvod elektrické energie II. 1. vyd. Praha : SNTL, 1975.

Požadavky

Získání zápočtu:- absolvování 2 zápočtových testů (zisk alespoň 1/2 bodů)- výsledky testů jsou součástí výsledného hodnocení u zkoušky!Podmínky pro vykonání zkoušky:- absolvování písemného testu - zisk alespoň 65% z celkového počtu bodů- písemný test obsahuje cca 20 otázek bodovaných 1 až 4 body (podle obtížnosti nebo rozsahu odpovědi) z látky probírané na přednáškách a cvičeních + krátké výpočtové příkladyVýslednou známku tvoří výsledky zkouškového testu a zápočtových testů, způsob stanovení výsledné známky bude zveřejněn garantem předmětu na začátku semestru.

Garant

Doc. Ing. Miloslava Tesařová, Ph.D.

Vyučující

Doc. Ing. Miloslava Tesařová, Ph.D.Ing. Tomáš KlorIng. Bc. Vladislav SíťařIng. Miroslav ŠafaříkDoc. Ing. Miloslava Tesařová, Ph.D.Ing. Vladimír VajnarIng. Vladimír VajnarIng. Roman Vykuka