Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekonomika v energetice (KEE / EEN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEE / EEN - Ekonomika v energetice, Fakulta elektrotechnická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět se zabývá aplikací ekonomických zákonů do elektroenergetiky při respektování zvláštností výroby a dodávky elektrické energie.Témata přednášek:Základní energetické a ekonomické pojmy, DZ, ukazatele zatížení.Členění nákladů na výrobu elektrické energie, stanovení ceny 1 vyrobené kWh.Ekonomické rozdělování výroby a zatížení ES mezi elektrárenské zdroje (ekonomika pokrývání DZ).Hospodářské prostředky podniku (základní, oběžné). Optimalizace oběžných prostředků (optimalizační metody, teorie zásob). Statický stochastický model. Dynamický deterministický model s uspokojenou poptávkou a neuspokojenou poptávkou.Základní prostředky - ZP (dělení, životnost, odpisy). Náklady podniku (členění, přepočet investičních nákladů). Optimalizace ZP, nákladové a výnosové toky, aktualizace ekonomických veličin (jednoduché a složené úročení, diskontování, urychlení tržeb).Střádání, splácení, diskontovaný součet tržeb.Ekonomická efektivnost investic v energetice - závislost zisku na investičních prostředcích.Ekonomická efektivnost investic v energetice - ekonomická kritéria.Optimalizační procesy, jejich dělení.Organizace a principy energetického trhu v ČR.Obchodování na krátkodobého trhu s elektřinou.Ekonomická kritéria v podmínkách určitosti.Ekonomická kritéria v podmínkách neurčitosti a nejistoty.Výuka je doplněna o přednášky expertů z praxe.

Získané způsobilosti

Studenti aplikují teoretické poznatky z oblasti ekonomiky v elektroenergetice při řešení demonstračních úloh týkajících se postupů, které směřují k zajištění efektivního řízení i hospodárného provozu elektrizační soustavy a které umožňují efektivní rozvoj či rekonstrukci jejích částí, tj.:- ze zadaných parametrů sestrojí diagram zatížení (DZ) části ES- na základě znalosti konkrétního DZ určí (matematicky i graficky) ukazatele zatížení- rozčlení náklady na výrobu elektrické energie do příslušných kategorií a vypočtou cenu vyrobené kWh- navrhnou rozdělení elektrického výkonu a výroby elektřiny mezi více elektráren na základě minimalizace celkových nákladů- hospodárně rozdělí elektrický výkon mezi více elektráren při respektováním pouze proměnné složky nákladů, tj. s využitím spotřebních charakteristik jednotlivých bloků- provedou optimalizaci oběžných prostředků podniku pomocí statického stochastického modelu- provedou optimalizaci oběžných prostředků podniku pomocí dynamického deterministického modelu s uspokojenou i neuspokojenou poptávkou (jedno- i vícepoložkového)- posoudí ekonomickou efektivnost investic pomocí různých kritérií

Literatura

Klíma, Jiří. Ekonomika a řízení elektroenergetiky. 1. vyd. Praha : ČVUT, 1982. Klíma, Jiří. Ekonomika a řízení elektroenergetiky. Vyd. 1. Praha : SNTL, 1984. Vastl, Jaromír; Navrátil, Petr; Povýšil, Roman. Ekonomika a řízení elektroenergetiky : sbírka úloh. 1. vyd. Praha : ČVUT, 1983. Ibler, Zbyněk; Klíma, Jiří. Ekonomika v energetice. Praha: SNTL, 1986.

Požadavky

Získání zápočtu:Včasné odevzdání správně vyřešených semestrálních prací, povinná účast na přednáškách externích lektorů. Podmínky pro vykonání zkoušky:Zvládnutí dané problematiky v rozsahu definovaném přednášejícím (písemné zkoušení - příklad + 3 teoretické otázky z látky probrané během semestru nebo zadané k samostudiu).

Garant

Doc. Ing. Pavla Hejtmánková, Ph.D.

Vyučující

Doc. Ing. Pavla Hejtmánková, Ph.D.Doc. Ing. Pavla Hejtmánková, Ph.D.Ing. Lenka RakováIng. Vlastimil Šantín, Ph.D.