Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Elektrické stanice a vedení (KEE / ELS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEE / ELS - Elektrické stanice a vedení, Fakulta elektrotechnická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Současné i vývojové trendy řešení elektrických stanic a vedení u nás i v zahraničí, funkce elektrických stanic v provozních i poruchových stavech elektrizační soustavy. Navrhování a výpočty potřebné pro konstrukci jednotlivých částí transformoven a rozvoden všech používaných napěťových úrovní. Konstrukční řešení transformoven, venkovní, kryté, zdůvodnění provedení pro různé napěťové úrovně a pro různé lokality. Zapouzdřené rozvodny, řešení, význam, vývojové trendy. Transformátory, volba konstrukčního typu, velikosti a zapojení podle místa v elektrizační soustavě. Regulace napětí. Společné provozy elektrické stanice. Řídící systémy, účel, komponenty, stanice s obsluhou a bez obsluhy. Provoz el. stanic. Elektrická vedení venkovní a kabelová, provedení a postup návrhu.

Získané způsobilosti

Studenti aplikují teoretické i praktické znalosti na: - navrhování a výpočty potřebné pro konstrukci jednotlivých částí transformoven a rozvoden všech používaných napěťových úrovní a různých typů řešení jako jsou např. zapouzdřené rozvodny, venkovní rozvodny, rozvaděče- provádění provozních manipulací a regulací- navrhování elektrických vedení venkovních a kabelových včetně všech výpočtů a respektování norem.

Literatura

Mertlová, Jiřina; Kocmich, Martin. Elektrické stanice a vedení. Plzeň : ZČU, 1997. ISBN 80-7082-356-9.Mertlová, Jiřina; Noháčová, Lucie. Elektrické stanice a vedení. ZČU v Plzni, 2008. ISBN 978-80-7043-724-7.Mertlová, Jiřina; Štroblová, Milada. Simulátor elektrických stanic a sítí : metodické návody ke cvičení. 1. vyd. Plzeň : VŠSE, 1989. ISBN 80-7082-009-8.

Požadavky

Zápočet: Zvládnutí praktické úlohy manipulace na simulátoru. Aktivní účast na výpočtech příkladů.Zkouška: Znalost přednesené látky (případně zadané k samostatnému prostudování). Schopnost aplikace na příkladu, nebo návrhu řešení.

Garant

Doc. Ing. Lucie Noháčová, Ph.D.

Vyučující

Doc. Ing. Jiřina Mertlová, CSc.Doc. Ing. Lucie Noháčová, Ph.D.Doc. Ing. Jiřina Mertlová, CSc.Doc. Ing. Lucie Noháčová, Ph.D.