Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do studia inženýrství (KEE / ENG1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEE / ENG1 - Úvod do studia inženýrství, Fakulta elektrotechnická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Obecně o studiu na vysoké škole, bakalářské a magisterské studium, historie univerzit,organizační struktura: univerzita, fakulta, katedry, provoz, akademická obec (senát).2. Struktura a stupně studia, kreditní systém, flexibilita.Vysoké školství v ČR, Evropě a ve světě, historie, hodnocení.3. Struktura prací - semestrální, bakalářské, diplomové, doktorský studijní program. Postuppráce na projektu - zadání, rešerše, cíle a metody práce.4. Výzkum a vývoj, jeho struktura a význam, financování, vysoké školy a podniky, vztahy.5. Křivky vývoje produktu, etapy, projektový management, management rizik.6. Metody a zdroje inženýrských inovací (materiál, energie a informace).7. Psychologické aspekty studia, racionální - emotivní, zadání osobního projektu.8. Význam komunikace a spolupráce - presentace předpoklad úspěchu.9. Inovace, druhy, zdroje, kritéria realizace, příklady.10.Inženýrství v ČR a jeho vliv na společnost - věda, umění, ekonomika, politika.11.Energetické systémy (výroba, přenos, distribuce, užití).12.Dopravní systémy (silniční, kolejové, městské).13.Trivium inženýra - aktuality - vynikající objevy, vynálezy a osobnosti inženýrství.

Získané způsobilosti

Student získá základní integrující pohled na inženýrské studium elektrotechniky, což mu přispěje k chápání souvislostí nejen v elektrotechnice, ale v inženýrství obecně. Je seznámen s historií a úlohou inženýrství a významem studia a se základními znalostmi v definování projektu osobního i profesního rozvoje. Získá základy k tvorbě inženýrských děl, pozná principy tvořivosti i ochrany duševního vlastnictví, kritéria aplikace. Je seznámen s historií významných podniků, např. Škoda, jako modelových studií transformace.

Literatura

Vacek, J., Vostracký, Z., Skalický, J. Integrovaný management inovací. Západočeská univerzita v Plzni, Plzeň, 1999. Vacek, Jiří; Potměšil, Jaroslav; Skalický, Jiří; Vostracký, Zdeněk. Společnost, věda a technologie. 1. vyd. Plzeň : Západočeská univerzita, 1998. ISBN 80-7082-463-8.Skalický, Jiří; Vostracký, Zdeněk. Projektový management. Plzeň : Západočeská univerzita, 2003. ISBN 80-7043-237-3.

Požadavky

Požadavek pro udělení zápočtu je:- odevzdání a prezentace referátu (Osobní semestrální projekt studia) - povinná účast na cvičeních a na 10-ti přednáškách

Garant

Prof. Ing. Zdeněk Vostracký, DrSc., dr. h. c.

Vyučující

Prof. Ing. Zdeněk Vostracký, DrSc., dr. h. c.Ing. Martin AdámekIng. Václav Ježek, PhD.Ing. Aleš KrutinaIng. Jana KuchynkováIng. Václav MužíkIng. Vladimír VajnarProf. Ing. Zdeněk Vostracký, DrSc., dr. h. c.