Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Elektrické přístroje 1 (KEE / EPR1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEE / EPR1 - Elektrické přístroje 1, Fakulta elektrotechnická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Funkce elektrických přístrojů spínacích, jisticích, ochranných, regulačních a řídících v elektrizačních soustavách a v obvodech spotřeby a užití elektrické energie. Třídění přístrojů. Základy teorie elektrických přístrojů. Přehled funkčních principů, druhy a typy elektrických přístrojů, jejich základních charakteristiky. Princip, základní charakteristiky a užití přístrojových transformátorů a jejich derivátů.1. Vymezení pojmu "elektrický přístroj", třídění elektrických přístrojů.2. Provozní a poruchové stavy v elektrizační soustavě, úloha elektrických přístrojů při řešení poruchových stavů.3. Režimy oteplování vodiče průchodem elektrického proudu.4. Rozbor problematiky elektrického kontaktu.5. Spínací oblouk, základní charakteristiky.6. Vypínání v obvodech střídavého a stejnosměrného elektrického proudu.7. Základní principy vypínačů pro sítě vysokých napětí.8. Další spínací přístroje, užívané v rozvodných zařízeních všeobecné elektrizační soustavy.9. Jištění proti přepětím, principy užívaných přístrojů.10. Spínací přístroje v obvodech nízkého napětí.11. Problematika jištění proti přetížení a zkratům v obvodech nízkého napětí, principy a charakteristiky jistících přístrojů.12. Přiřazování jistících přístrojů podle jejich vypínacích charakteristik, selektivita a spolehlivost jištění.13. Užití přístrojových transformátorů pro měření napětí, proudů a výkonů.Výuka je doplněna o přednášky expertů z praxe.

Získané způsobilosti

Při studiu předmětu si student osvojí odbornou terminologii a obsah základních pojmů z oblasti principů a funkce elektrických přístrojů. Bude obeznámen s teorií fyzikálních stavů a procesů, které se vážou k funkci elektrických přístrojů, bude schopen kriticky posoudit mezní podmínky jejich užití v provozu elektrizačních soustav i v elektrických obvodech technických zařízení spotřeby a užití elektrické energie. Získá základní přehled o typu a charakteristických hodnotách elektrických přístrojů, nabízených i vyvíjených pro komerční využití.

Literatura

Havelka, O. a kol.:. Elektrické přístroje. SNTL Alfa, Praha, 1985. Rusňák, Š., Řezáček, P.:. Elektrické přístroje 1. 1. vyd. ZČU v Plzni, všechna vydání. ISBN 80-7082-285-6.

Požadavky

Požadavek pro udělení zápočtu je:- aktivní účast na laboratorních cvičeních, absolvování zápočtového testu s minimálně 60 % správných odpovědí- povinná účast na 10 přednáškách

Garant

Prof. Ing. Zdeněk Vostracký, DrSc., dr. h. c.

Vyučující

Doc. Ing. Štěpán Rusňák, CSc.Prof. Ing. Zdeněk Vostracký, DrSc., dr. h. c.Ing. Martin AdámekIng. Jan BínaIng. Jana Jiřičková, Ph.D.Ing. Aleš KrutinaIng. Jana KuchynkováIng. Václav MužíkDoc. Ing. Lucie Noháčová, Ph.D.Ing. Luboš PiterkaIng. Jaroslav ŠnajdrIng. Vladimír Vajnar