Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Elektrické přístroje v EE (KEE / EPRE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEE / EPRE - Elektrické přístroje v EE, Fakulta elektrotechnická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Prohloubení znalostí v oblasti elektrických přístrojů se zaměřením na přístroje vn až zvn v přenosové a distribuční síti. Předmět zahrnuje:úloha elektrického přístroje, členění elektrických přístrojů; izolace elektrického přístroje; přepětí; koordinace izolace; svodiče přepětí; elektrodynamické síly; elektrický oblouk a jeho modelování; vypínací proces vypínače, intervaly; zotavená napětí při různých typech vypínání; principy a provedení vypínačů, interakce vypínač a síť; zkoušení vypínačů; volba vypínače pro konkrétní pozici v síti; spolehlivost, údržba zařízení, metody řízení údržby; přístrojové transformátory.V rámci cvičení je realizován návrh vybraného elektrického přístroje, na kterém je ukázán vliv řady jevů probíraných na přednáškách na konstrukci a dimenzování elektrického přístroje.

Získané způsobilosti

Studenti jsou schopni:- vymezit funkci elektrických přístrojů v elektrizační sosustavě- rozlišit jednotlivé typy elektrických přístrojů a popsat jejich princip, funkci a parametry - analyzovat a vysvětlit fyzikální dějě a procesy v elektrizační soustavě prezentované v rámci přednášek- aplikovat teoretické poznatky do návrhu vybraného elektrického přístroje- analyzovat požadavky na elektrický přístroj v elektrizační soustavě a zhodnotit jeho použitelnost pro zadané parametry

Literatura

Havelka, O. a kol.:. Elektrické přístroje. 1. vyd. SNTL Alfa, Praha, 1985. Rusňák, Štěpán; Řezáček, Petr. Elektrické přístroje. 1. 2., přeprac. vyd. Plzeň : Západočeská univerzita, 2001. ISBN 80-7082-825-0.Bárta, K., Vostracký, Z.:. Spínací přístroje velmi vysokého napětí. 1. vyd. SNTL Alfa, Praha, 1983.

Požadavky

Pro zápočet odevzdání a uznání zadané semestrální práce. Úspěšné absolvování zkoušky na základě prokázání odpovídající znalosti přednesené látky v rámci písemné části a pohovoru.

Garant

Ing. Jan Sedláček, Ph.D.

Vyučující

Ing. Jan Sedláček, Ph.D.Ing. Jan Sedláček, Ph.D.