Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Elektrické přístroje v SE (KEE / EPRS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEE / EPRS - Elektrické přístroje v SE, Fakulta elektrotechnická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Parametry sítě jako určující hodnoty pro výpočet a konstrukční návrh elektrického přístroje.Druhy přepětí v elektrických sítích, charakteristické průběhy, hodnoty. Koordinace izolace.Východiska izolačního návrhu elektrického přístroje, Schweigerova rovnice. Zásady návrhu izolačních systémů pro vysoká a nízká napětí.Zkrat, časový průběh zkratového proudu, rozhodující veličiny pro namáhání vodičů proudových drah zkratovým proudem.Problematika oteplování vodičů proudové dráhy elektrického přístroje při provozním a poruchovém režimu v síti.Výpočet ustáleného oteplení proudové dráhy přístroje aplikací metody tepelné sítě.Nároky provozu na kontaktní ústrojí elektrického přístroje. Materiálová skladba kontaktních těles z hlediska optimalizace jejich elektrických, mechanických a tepelných vlastností.Postup a zásady návrhu kontaktních ústrojí spínacích přístrojů.Elektromagnety, princip činnosti, rozdělení, užití, statické a dynamické charakteristiky.Východiska k výpočtu a konstrukčnímu návrhu ovládacího elektromagnetu.Aplikace teorie magnetických materiálů do návrhu elektromagnetu.Dvojkovy. Odvození charakteristik, příklady užití.Semestrální práce:projekt, výpočet a konstrukční návrh elektrického přístroje.Výuka je doplněna o přednášky expertů z praxe.

Získané způsobilosti

V rámci absolvování předmětu student získá znalosti a dovednosti pro technickou praxi projektování, výpočtů a zhotovení technické dokumentace elektrických přístrojů pro obvody elektrizačních soustav a obvody technických zařízení spotřeby a užití elektrické energie.

Literatura

Havelka, O. a kol.:. Elektrické přístroje. SNTL Alfa, Praha, 1985. Rusňák, Š., Řezáček, P.:. Elektrické přístroje 1. 1. vyd. ZČU v Plzni, všechna vydání. ISBN 80-7082-285-6.

Požadavky

Odevzdání a obhájení semestrálního projektu.

Garant

Ing. Jan Sedláček, Ph.D.

Vyučující

Ing. Jan Sedláček, Ph.D.Ing. Jana Jiřičková, Ph.D.Ing. Jan Sedláček, Ph.D.Ing. Jaroslav Šnajdr