Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Elektrické světlo (KEE / ES)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEE / ES - Elektrické světlo, Fakulta elektrotechnická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

PŘEDNÁŠKY1. Denní osvětlení budov a jeho základní parametry.2. Metody výpočtu činitele denní osvětlenosti D.3. Sdružené osvětlení, jeho využívání a parametry.4. Osvětlování venkovnívh prostorů, používané světelné zdroje, svítidla a osvětlovací soustavy.5. Osvětlování silničních komunikací, základní typy osvětlovacích soustav.6. Bodový výpočet osvětlenosti a jasu na povrchu komunikace.7. Zásady osvětlování silničních tunelů, používané osvětlovací soustavy.8. Jasové poměry v tunelu, metody výpočtu osvětlenosti a jasu.9. Výtvarné osvětlení architektonických objektů, zásady uspořádání osvětlovacích soustav.10. Světlometné soustavy, bodová metoda výpočtu osvětlenosti.11. Kolorimetrie, vnímání barev, přirozené barevné souřadnice.12. Trichromatické soustavy barev, smluvní bílá světla.13. Napájení, zásady provozu a údržba osvětlovacích soustav ve venkovních prostorech.CVIČENÍ1. Seznámení s laboratoří, bezpečnostní předpisy, základy světelných měření, úvod k laboratorním úlohám.2. Měření elektrických parametrů vysokotlakých sodíkových výbojek.3. Cejchování luxmetru.4. Měření činitele denní osvětlenosti D.5.-6. Výpočet činitele denní osvětlenosti D.7. Bodový výpočet osvětlenost i na pěší zóně.8.-9. Výpočet osvětlenosti a jasu na prvku silniční komunikace, návrh osvětlovacích soustav.10. Měření účiníku výbojových svítidel.11. Měření barevných vlastností světla.12. Měření elektrických parametrů zářivek s různými systémy napájení.13. Zápočtový test, výpočet zadaného příkladu.Výuka je doplněna o přednášky expertů z praxe.

Získané způsobilosti

Studenti budou rozumnět problematice denního osvětlování a osvětlování venkovních prostorů a budou schopni realizovat návrhy osvětlovacích soustav v těchto oblastech osvětlování.

Literatura

Linda, Josef. Elektrické světlo 1. Plzeň (ZČU), 1993. ISBN 80-7082-094-2.Habel, Jiří. Osvětlování. 2. vyd. Praha : ČVUT, 1998. ISBN 80-01-01770-2.Habel, Jiří. Světelná technika a osvětlování. Praha : FCC Public, 1995. ISBN 80-901985-0-3.

Požadavky

Zápočet: povinná účast na cvičení, odevzdání referátu z měření, zápočtový test (75 % úspěšnost), výpočet zadaného příkladu.

Garant

Doc. Ing. Karel Noháč, Ph.D.

Vyučující

Ing. Hana BenešováDoc. Ing. Karel Noháč, Ph.D.Ing. Lenka RakováIng. Hana BenešováIng. Oldřich Kroupa, Ph.D.Doc. Ing. Karel Noháč, Ph.D.Ing. Lenka Raková