Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Klimatologie (KEE / K)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEE / K - Klimatologie, Fakulta elektrotechnická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Obor meteorologie a klimatologie (definice, historie, úkoly)2. Atmosféra (vznik, vývoj, složení, tepelné zvrstvení, příměsi)3. Tlak vzduchu a hustota vzduchu (rovnice, rozložení, vlivy)4. Sluneční záření(přenos záření, radiační a tepelná bilance)5. Teplota vzduchu (teplotní charakteristiky, adiabatické změny)6. Vlhkost vzduchu, výpar (měření vlhkosti, parametry, kondenzace)7. Produkty kondenzace, proces kondenzace8. Oblačnost a srážky (vznik a vývoj oblaků, typy oblaků a srážek)9. Proudění vzduchu (cirkulace v atmosféře, místní cirkulace)10. Vznik front, projevy front, cyklony, anticyklony11. Prognózy počasí, modely, typy předpovědi, prostředky12. Klimatologie (klimatické faktory, typy klimatu, vývoj klimatu)13. Tepelné ostrovy měst, oteplování globální, problém úbytku ozónuVýuka je doplněna o přednášky expertů z praxe.

Získané způsobilosti

Student- zná základní pojmy a zákonitostí v oblasti klimatologie- je schopen zpracovávat, provádět výpočty a analyzovat vybrané klimatologické údaje - je seznámen s prací i vybavením konkrétních odborných pracovišť ČHMU- je schopen získané znalosti aplikovat v dalších předmětech oboru i v praxi.

Literatura

Tolasz, Radim. Atlas podnebí Česka = Climate atlas of Czechia. 1. vyd. Praha : Český hydrometeorologický ústav, 2007. ISBN 978-80-86690-26-1.Kemel, Miroslav. Klimatologie, meteorologie, hydrologie. Vyd 1. Praha : Vydavatelství ČVUT, 1996. ISBN 80-01-01456-8.Nosek. Metody v klimatologii. ACADEMIA Praha, 1972.

Požadavky

Zápočet: Účast na cvičeních, exkurzích a závěrečný test (75% úspěšnost).Zkouška: Znalost přednášené látky.

Garant

Prof. Ing. Jan Škorpil, CSc.

Vyučující

RNDr. Jiří HostýnekRNDr. Jiří Hostýnek