Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Management a mark. v EE (KEE / MMEE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEE / MMEE - Management a mark. v EE, Fakulta elektrotechnická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět se zabývá principy řízení elektroenergetických soustav, fungování tržních principu v elektrizačních a energetických soustavách. Jsou klasifikovány náklady v elektrizační soustavě a stanovena cena elektřiny. Dále je v předmětu řešena problematika funkce přenosové soustavy v tržních podmínkách a řízení spotřeby elektřiny na straně spotřebyObsah přednášek:1. Úvod do předmětu, definice základních pojmů, elektrizační soustava, marketink.2. Bilancování energetických soustav a jejich parametry.3. Zvláštnosti elektroenergetické soustavy, stanovení množství dodávaného zboží.4. Klasifikace nákladových toků v elektrizační soustavě, jejich členění.5. Stanovení ceny silové elektřiny, fungování trhu se silovou elektřinou.6. Tarify elektřiny7. Vyučování odchylky dodávky mezi dodavateli a odběrateli.8. Funkce přenosové soustavy v elektrizační soustavě.9. Stanovení ceny systémových služeb.10. Legislativní prostředí v energetických soustavách.11.Podpora energetických zdrojů mimo tržní prostředí.12.Funkce propojených energetických soustav v tržním prostředí .12.Řízení spotřeby elektřiny.13.Demand side management .

Získané způsobilosti

Absolvent předmětu bude umět provádět bilance energetických soustav, stanovit cenu elektřiny na základě určení nákladových a výnosových toků, provádět nákup silové elektřiny na trhu se silovou elektřinou, stanovit cenu systémových služeb v ES. Dále bude schopen provádět řízení spotřeby elektřiny, energií a zvyšovat využití energetického zboží.

Literatura

KOLEKTIV AUTORŮ. Energetická legislativa v kostce 2. Praha: Done, s.r.o., 2005. ISBN 80-903114-2-3.KOLEKTIV AUTORŮ. Otvírání trhu s elektřinou. Praha: PLEJÁDA, a.s., 2002. ISBN 80-86431-30-4.

Požadavky

Zp.: Odevzdání správně vyřešených semestrálních prací, povinná účast na cvičeních. Zk.: Zvládnutí dané problematiky v rozsahu definovaném přednášejícím (písemné zkoušení formou testu).

Garant

Doc. Ing. Emil Dvorský, CSc.

Vyučující

Doc. Ing. Emil Dvorský, CSc.Ing. Jan BenešDoc. Ing. Emil Dvorský, CSc.