Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Měření regulace a řízení ES (KEE / MR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEE / MR - Měření regulace a řízení ES, Fakulta elektrotechnická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět zahrnuje problematiku řízení, regulace frekvence a činných výkonů a regulace napětí a jalových výkonů v ES. Zabývá se podmínkami chodu propojených ES s ohledem na vyměňovanou el. energii. Dále pojednává o způsobech řízení ES v krizových situacích a principech dispečerského řízení.Přednášky:1. Úvod do předmětu, definice ES, její parametry, ES ČR.2. Regulační procesy v ES, vzájemná vazba mezi výrobou a spotřebou3. Hodnocení regulačních procesů, kvalita regulace, typy regulatorů4. Regulace v ES na straně zátěže.5. Principy regulace frekvence v ES, primární regulace frekvence, sekundární regulace frekvence, terciální regulace6. Regulace frekvence v propojených soustavách. Odvození principu solidarity a neintervence7. Regulace frekvence v krizových situacích8. Rozbor mimořádných stavů v ES9. Regulace napětí v ES10. Kompenzace jalového výkonu v ES11. Prostředky pro regulaci U12. Primární, sekundární, terciální regulace napětí v ES13. Dispečerské řízení ESVýuka je doplněna o přednášky expertů z praxe.

Získané způsobilosti

Absolvent předmětu bude seznámen s problematikou řízení a regulace v elektrizačních sítích. Bude schopen provádět regulace frekvence a činných výkonů a dále pak regulaci napětí a jalových výkonů. Studenti získají zkušenosti s provozem propojených elektrizačních soustav, získají znalosti z dispečerského řízení ES.

Literatura

Havlíček, Karel. Řízení, regulace a měření elektrizačních soustav. I. část. 1. vyd. Plzeň : VŠSE, 1985. Havlíček, Karel. Řízení, regulace a měření elektrizačních soustav. II. část. 1. vyd. Plzeň : VŠSE, 1985.

Požadavky

Zp.: Aktivní účast při měření zadaných úloh a odevzdání správně vypracovaných referátů z provedených měření.Zk.: Zvládnutí dané problematiky v rozsahu definovaném přednášejícím (písemné zkoušení - formou testu).

Garant

Doc. Ing. Emil Dvorský, CSc.

Vyučující

Doc. Ing. Emil Dvorský, CSc.Doc. Ing. Emil Dvorský, CSc.Ing. Lenka Raková