Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ochrana životního prostředí (KEE / OŽP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEE / OŽP - Ochrana životního prostředí, Fakulta elektrotechnická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod. Základní pojmy a terminologie v oblasti životního prostředí, třídění životního prostředí, obory zabývající se ŽP. Ekologie - základní pojmy.2. Ekosystém a jeho funkce, základní zákony, regulace systému, homeostáze.3. Biosféra, zdroje přírody - přehled. Sluneční záření, půda, voda, ovzduší, živočišstvo, rostlinstvo, nerostné bohatství.4. Životní prostředí člověka, stav životního prostředí, základní problémy ŽP, strategie ochrany životního prostředí.5. Vliv energetiky na ŽP a možnosti eliminace nepříznivých vlivů. Možnosti nekonvenčních zdrojů energie.6. Ochrana čistoty ovzduší, znečišťování ovzduší, emise, imise. Legislativa.7. Odlučování tuhých a plynných škodlivin - principy metod a přehled technických realizací.8. Ochrana čistoty vod. Vodárenství a balneotechnika. Vodní zdroje, úprava vody, akumulace, distribuce.9. Kanalizace a stokové sítě. Veškeré druhy odpadních vod a jejich čištění.10. Hygienické a kontrolní aspekty, právní stránka ochrany vod.11. Technologie odpadového hospodářství. Současný stav a vývoj odpadového hospodářství ve světě a ČR.12. Právní úprava v odpadovém hospodářství. Příklady právní úpravy v okolních státech.13. Nakládání s odpady - způsoby nakládání a ekonomika v odpadovém hospodářství.Výuka je doplněna o přednášky expertů z praxe.

Získané způsobilosti

Student:- zná základní pojmy v oblasti ekologie a ochrany životního prostředí- je seznámen s rozsahem legislativy v ochraně životního prostředí- je seznámen s organizací státní správy v ochraně zivotního prostředí- má přehled o možnostech a strategiích ochrany životního prostředí

Literatura

Dirner, Vojtech. Ochrana životního prostředí : základy, plánování, technologie, ekonomika, právo a management. Praha : Ministerstvo životního prostředí, 1997. ISBN 80-7078-490-3.zákony - www.env.cz.

Požadavky

zápočet: Semestrální práce

Garant

Prof. Ing. Jan Škorpil, CSc.

Vyučující

Mgr. Eduard Ščerba, Ph.D.Prof. Ing. Jan Škorpil, CSc.