Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Průmyslová energetika (KEE / PE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEE / PE - Průmyslová energetika, Fakulta elektrotechnická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Napěťové poměry v distribuční soustavě, regulace napětí- Zkratové poměry v distribuční soustavě, výpočet zkratů s uvažováním příspěvku motorů, opatření pro omezení zkratových proudů- Způsoby provozu uzlu sítí v distribuční soustavě, napěťové a proudové poměry při vzniku jednofázových zemních poruch a způsoby jejich vyhodnocování- Kvalita elektrické energie (přerušení a poklesy napětí, nesymetrie napětí, kolísání napětí, vyšší harmonické), rušivé vlivy spotřeby v průmyslovém závodě a možnosti jejich omezování- Postup návrhu napájení průmyslového závodu, hlediska pro tvorbu základní koncepce napájení (volba napájecího napětí a počtu transformací, stupně zajištění dodávky, výpočtové zatížení závodu a jeho částí, ztráty)- Volba velikosti a počtu transformátorů, dimenzování průřezu vedení, volba a dimenzování spínacích přístrojů a rozvodných zařízení- Kompenzace účiníku - druhy kompenzace, kompenzační zařízení, výpočet kompenzačního výkonu, vlivy kompenzačních zařízení na napájecí síť a jejich eliminace.Výuka je doplněna o přednášky expertů z praxe.

Získané způsobilosti

Studenti jsou schopni:- navrhnout základní koncepci napájení průmyslového provozu a nadimenzovat základní prvky průmyslového rozvodu, konkrétně:- navrhnout konfiguraci napájecí sítě s ohledem na spolehlivost dodávky elektrické energie a hospodárnost provozu (volba napájecího napětí a počtu transformací, umístění vstupních a podružných rozvoden, resp. transformoven, trasy a zaústění hlavních napájecích vedení)- stanovit výpočtové zatížení celého provozu a jeho dílčích částí- navrhnout kompenzaci účiníku, umístění a druh kompenzačních zařízení a stanovit potřebný kompenzační výkon- navrhnout počty a výkony transformátorů s ohledem na zajištění dodávky a jejich provoz s ohledem na provozní ztráty a hospodárné zatěžování - navrhnout průřezy hlavních napájecích vedení uvnitř průmyslového závodu- navrhnout jednopólové schéma vstupní rozvodny- provést vyčíslení ztrát průmyslového rozvodu- porovnat svá řešení s jinými návrhy a posoudit je s ohledem na spolehlivost dodávky elektrické energie, hospodárnost provozu, příp. i z hlediska ekonomického.- posoudit rušivé vlivy specifických spotřebičů v průmyslovém závodě a navrhnout možnosti jejich omezení- vysvětlit princip regulace napětí v distribuční soustavě a navrhnout nastavení odboček distribučních transformátorů, případně regulátoru napětí transformátorů vvn/vn- uvést důvody pro různé způsoby uzemněním uzlu sítě a porovnat výhody a nevýhody takto provozovaných sítí z hlediska plynulosti dodávky a vyhledávání poruch- rozlišit uzemnění uzlu sítě podle napěťových a proudových poměrů v síti při výskytu jednofázové zemní poruchy a vypočítat velikost poruchového proudu- porovnat způsoby vyhodnocování zemních poruch a identifikace postiženého vývodu z hlediska spolehlivosti a náročnosti použitých metod.

Literatura

Korenc, Vladimír; Holoubek, Jiří. Kompenzace jalového výkonu v praxi. 1. vyd. Brno : IN-EL, 1999. ISBN 80-86230-07-4.Tesařová, Miloslava; Štroblová, Milada. Průmyslová elektroenergetika. Plzeň : Západočeská univerzita, 2000. ISBN 80-7082-703-3.Orságová, Jaroslava. Rozvodná zařízení. VUT Brno, 2007. ČSN 34 1610 - Elektrický silnoproudý rozvod v průmyslových provozovnách. 1963. Pavlovský, Bohumír. Elektrické sítě v městech a sídlištích. Vyd. 1. Praha : SNTL, 1975. Mertlová, Jiřina; Noháčová, Lucie. Elektrické stanice a vedení. 1. vyd. V Plzni : Západočeská univerzita, 2008. Fencl. Průmyslový elektrický rozvod. ČVUT Praha, 1989. ČSN EN 50160 - Charakteristiky napětí el. energie dodávané z veřejné distribuční sítě. 2000. ČSN EN 60909-0 Zkratové proudy v trojfázových střídavých soustavách - Část 0: Výpočet proudů. 2002. ČSN 33 2000-5-523 - Elektrická zařízení, výběr a stavba elektrických zařízení, dovolené proudy. 1994. Schejbal, Konstantin; Mertlová, Jiřina. Elektroenergetika II. 1.část. 1. vyd. Plzeň : ZČU, 1998. ISBN 80-7082-451-4(1.Schejbal, Konstantin; Mertlová, Jiřina. Elektroenergetika II. 2. část. 1. vyd. Plzeň : ZČU, 1998. ISBN 80-7082-451-4(2.PNE 33 3430-0 - Výpočetní hodnocení zpětných vlivů odběratelů distribučních soustav.

Požadavky

Získání zápočtu:- vypracování semestrální práce (projektu Návrh napájení průmyslového závodu)- zápočtový test (zisk alespoň 65% bodů)Podmínky pro vykonání zkoušky:- Písemná část: Rozsáhlejší výpočtový příklad (výpočtové zatížení, výpočet kompenzačního výkonu, výpočet úbytku napětí na vedení nebo transformátoru, výpočet zkratových poměrů - příspěvek motoru nebo zkrat za transformátorem, výpočty ztrát transformátoru a vedení, zatěžování transformátorů, návrh velikosti transformátoru, kontrola průřezu kabelů, apod.) (zisk alespoň 75% bodů), dále cca 20 krátkých otázek, které jsou průřezem probírané látky na přednáškách i cvičeních (zisk alespoň 65% bodů),- Ústní část: volná rozprava na zadané téma či doplňující otázky k testu.

Garant

Doc. Ing. Miloslava Tesařová, Ph.D.

Vyučující

Doc. Ing. Miloslava Tesařová, Ph.D.Doc. Ing. Miloslava Tesařová, Ph.D.