Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Rozvody a sítě nn (KEE / RS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEE / RS - Rozvody a sítě nn, Fakulta elektrotechnická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky jsou zaměřeny pro zájemce o teoretické a praktické řešení sítí nn, navrhování rozvodů nn v občanské zástavbě a v rodinných domcích a to z hlediska bezpečnosti, spolehlivosti a účelnosti.Obsah přednášek:1. Úvodní informace, seznámení s problematikou, program přednášek a cvičení, studijní literatura, podmínky pro získání zápočtu a zkoušky2. Rozvody a sítě nn, otevřený a uzavřený rozvod3. Úbytek napětí4. Dimenzování vedení nn vzhledem k úbytku napětí - otevřené vedení napájené v jednom místě5. Dimenzování vedení nn vzhledem k úbytku napětí - vedení napájené ze dvou stran6. Ztráty výkonu ve vedeních7. Odvození ztrátové rovnice, ztráty v sítích nn8. Zkratové poměry na vedení nn - normy9. Zkratové poměry na vedení nn - postupy výpočtů, náhradní schémata10. Spolehlivost sítí a rozvodů nn, elektrických stanic11. Kompenzace v sítích nn12. Rozsáhlejší úlohy kompenzace účiníku v sítích nn13. Druhy kompenzace a její použití, zařízení pro kompenzaci jalového výkonu

Získané způsobilosti

Studenti aplikují teoretické poznatky z oblasti rozvodů a sítí NN na praktické situační případy, tj.- dle typu rozvodu a charakteru přenosu stanoví výpočtem velikost úbytku napětí- dle druhu napájení vypočítají také případný vyrovnávací proud a určí nové místo rozdělení pro další výpočet- stanoví stejným způsobem velikost ztrát ve vedeních- navrhnou pro tyto hodnoty a daný rozvod průřezy vedení- ověří dle norem zkratové poměry na daném typu rozvodu (sestaví náhradní schémata a ověří odolnost rozvodu z hlediska dynamických a oteplovacích účinků)- vypočítají pro daný typ rozvodu spolehlivost- určí a navrhnou způsob kompenzace v sítích a rozvodech NN- navrhnou v těchto postupech několik variant možného řešení- porovnají varianty mezi sebou a stanoví velikost a umístění kompenzační jednotky- srovnají svá řešení s jinými návrhy a zhodnotí je s ohledem na spolehlivost dodávky elektrické energie, hospodárnost provozu, případně i z hlediska ekonomického

Literatura

El. normy a předpisy. Štroblová, Milada; Hejtmánková, Pavla. Elektrické sítě městské a průmyslové. 1.vyd. Plzeň : ZČU, 1994. ISBN 80-7082-154-X.J. Vacek. Navrhování rozvodů a sítí nn v rodinných domcích a v občanské zástavbě. Martínek, Zbyněk. Projektování elektroinstalací : Sylabus pro cvičení. 1. vyd. Plzeň : ZČU, 1995. ISBN 80-7082-197-3.Martínek, Zbyněk; Kučerová, Lucie; Noháč, Karel. Projektování elektroinstalací I. null. Plzeň : ZČU, 1994. ISBN 80-7082-129-9.Martínek, Zbyněk. Projektování elektroinstalací II. null. Plzeň : ZČU, 1994. ISBN 80-7082-164-7.

Požadavky

Zápočet: Zvládnutí dvou písemných výpočtových testů v průběhu semestru na cvičeních s alespoň 60% úspěšností u každého z nich. Aktivní účast na cvičeních.Zkouška: Zvládnutí dané přednesené problematiky v rozsahu definovaném přednášejícím případně zadaném k samostatnému prostudování (ústní forma zkoušky s možnou písemnou přípravou - odpověď na dvě otázky).

Garant

Doc. Ing. Lucie Noháčová, Ph.D.

Vyučující

Doc. Ing. Lucie Noháčová, Ph.D.Doc. Ing. Lucie Noháčová, Ph.D.