Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Rozvodná zařízení v ES (KEE / RZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEE / RZ - Rozvodná zařízení v ES, Fakulta elektrotechnická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Vymezení rozsahu předmětu. Způsoby napájení průmyslových závodů elektrickou energií. Rozdělení rozvodných zařízení.2. Vodiče v rozvodném zařízení.Jejich typy, dimenzování vodičů. Kabely, značení kabelů, dimenzování kabelů.Provedení a uložení vnitřního vedení. Provedení přívodu z hlavního rozvaděče na podružné. Výstupy z podružného rozvaděče ke spotřebičům.3. Tepelné účinky elektrického proudu. Odvození vztahů pro průřez vodičů, zatěžovací tabulky vodičů. Problematika odporniků,výpočet odporníků.4. pokračování 3. přednášky5. Dynamické účiníky el. proudu. Mechanické kmity a rezonance. Elektrodynamické síly na kontaktech.6. pokračování v tématu 5. přednášky7. Jištění v elektrických obvodech. Rozdělení jištění, jistící elementy, charakteristiky. Selektivita jištění.8. Učinník a jeho kompenzace. Činný, jalový a zdánlivý výkon. Okamžité a střední hodnoty výkonu, vztah pro účinník. Účinník asynchronních motorů, účinník transformátorů.9. Kompenzace účiníku.Různé způsoby kompenzace.Určení jalového a potřebného kompenzačního výkonu. Optimální vztah pro kompenzaci. Ferrorezonance. Určení velikosti kompenzační baterie. Volba přístrojů pro kondenzátorovou baterii.10. Problematika uzemnění.Bezpečnostní a provozní hlediska pro uzemnění. Typy použitých zemničů, uzemňovací soustavy. Vztahy pro výpočet zemních přechodových odporů. Měření uzemnění.11. Vypínače, funkční principy, interakce vypínače a sítě. Zotavené napětí. Problematika vypínání malých induktivních proudů, malých kapacitních proudů a blízkého zkratu. Podmínky pro volbu vypínače do konkrétního místa rozvodného zařízení. Vypínání v trojfázových systémech.12. pokračování v tématu 11. přednášky13. Způsoby ovládání a blokování spínacích přístrojů.Cvičení:1)Úvodní test z bezpečnostních předpisů.2)Výpočty zkratových proudů v daném místě rozvodného zařízení.3)Dimenzování a kontrola navrženého průřezu proudovodných částí rozvodného zařízení.4)Jištění a volba jistících elementů.Kombinace jistících elementů a výpočet rychlostních parametrů pro správnou činnost.5)Návrh průmyslového rozvodu nízkého napětí.Stanovení místa maximálního úbytku napětí.6) Zadání semestrální práce.7)Volba a kontrola podpěrných izolátorů v rozvodném zařízení.8)Paralelní spolupráce transformátorů.Rozbor podmínek pro paralelní spolupráci.9)Výpočet vyrovnávacích proudů.Problematika přetížení transformátorů.10)Hospodárné řazení paralelně pracujících transformátorů.11)Výpočet jednotlivých zemničů.Návrh uzemňovacích soustav,obvodové a mřížové uzemňovací soustavy.12)Měřění oteplení vodičů.Měrení na trojfázovém transformátoru.13)Odevzdání semestrální práce.Zápočtový test.

Získané způsobilosti

Studenti jsou schopni provést návrh a správnou volbu jednotlivých prvků rozvodného zařízení.Umí provést kontrolu navrženého zařízení s ohledem na tepelnou a dynamickou odolnost vůči zkratovým proudům. Orientují se v návrhu jištění elektrických zařízení. Umí posoudit možnosti paralelní spolupráce transformátorů v provoze.Jsou schopni analyzovat jevy vyskytující se při této spolupráci.Umí provést návrh a potřebné výpočty pro uzemnění rozvodného zařízení.Orientují se v požadavcích vyhlášky č.50 a v normách souvisejících s ochranou před nebezpečným dotykovým napětím.

Literatura

Mertlová, Jiřina; Schejbal, Konstantin. Rozvodná zařízení. Plzeň : VŠSE, 1990. ISBN 80-7082-017-9.

Požadavky

Zápočet: Aktivní účast na laboratorních cvičeních.Vypracování a odevzdání zadané semestrální práce. Úspěšné absolvování závěrečného písemného testu spojeného s úspěšnou diskusí k jednotlivým částem testu (5 otázek - 2 početní, 3 teoretické, všechny nutno zodpovědět správně).

Garant

Doc. Ing. Konstantin Schejbal, CSc.

Vyučující

Doc. Ing. Konstantin Schejbal, CSc.Doc. Ing. Konstantin Schejbal, CSc.