Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Spolehlivost energ. systémů (KEE / SES)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEE / SES - Spolehlivost energ. systémů, Fakulta elektrotechnická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky řeší teoretické a praktické informace pro zajištění plynulé a spolehlivé dodávky el. energie do všech míst její spotřeby v požadovaném množství a v předepsané kvalitě / při respektování ISO /, podle požadavků spotřebitelů, které zprostředkovává ES ČR.1. Základní pojmy ze spolehlivosti. Doba do poruchy. Intenzita poruch.2. Exponenciální rozdělení, Poissonovo rozdělení, Binomické rozdělení,Weibullovo rozdělení.3. Normální rozdělení, směsi rozdělení4. Spolehlivost jednoduchých systémů5. Spolehlivost složitých systémů6. Základy teorie obnovovaných systémů7. Markovovy procesy dvoustavového objektu8. Markovovy procesy vícestavových systémů9. Přibližná řešení spolehlivosti systémů složených z více prvků10. Výpočty spolehlivosti systémů s uvažováním plánované údržby11. Spolehlivost sítí nn a el. stanic12. Výpočet složitých sítí z hlediska spolehlivosti. Spolehlivost tepláren a sítí CZT13. Odvození ztrátové rovnice, hospodárné rozdělování zatížení

Získané způsobilosti

Student chápe základní pricipy bezpečnosti, spolehlivosti a kvality z hlediska provozování ES ČR a UCTE. Je schopen pracovat s normami ČSN IEC zabývající se spolehlivostí a kvalitou el. energie, orietovat se v katalogu firem a analýzovat danou problematiku z hlediska spolehlivostních ukazatelů.

Literatura

Martínek, Zbyněk; Hájek, Josef. Analýza spolehlivosti přenosových a rozvodných sítí ES ČR. 1. vyd. Plzeň : Západočeská univerzita, 2002. ISBN 80-7082-895-1.Tůma, Jiří,; Martínek, Zbyněk,; Tesařová, Miloslava,; Chemišinec, Igor. Security, quality and reliability of electrical energy. null. Praha : Conte, 2007. ISBN 978-80-239-9056-0.Tůma J. , Rusek S., Martínek Z., Goňo R., Chenišinec I. Spolehlivost v elektroenergetice. null. Praha : Conte, 2006. ISBN 80-239-6483-6.Starý, Ivan. Teorie spolehlivosti. dotisk. Praha : ČVÚT, 1982. Hájek, Josef; Martínek, Zbyněk; Noháč, Karel. Teorie spolehlivosti v elektrotechnice I. 1. vyd. Plzeň : ZČU, 1994. ISBN 80-7082-132-9.Hájek, Josef; Martínek, Zbyněk; Noháč, Karel. Teorie spolehlivosti v elektrotechnice II. 1. vyd. Plzeň : ZČU, 1994. ISBN 80-7082-134-5.Martínek, Zbyněk; Hájek, Josef. Teorie spolehlivosti v energetice. 1. vyd. Plzeň : Západočeská univerzita, 2002. ISBN 80-7082-894-3.

Požadavky

Test z SES na 40 minut (80% úspěšnost).Prezentace v Power Pointu na dané téma.Rozsah látky daný osnovou přednášek.

Garant

Doc. Ing. Zbyněk Martínek, CSc.

Vyučující

Doc. Ing. Zbyněk Martínek, CSc.Ing. Jaroslav HolýIng. Tomáš KlorDoc. Ing. Zbyněk Martínek, CSc.Ing. Bc. Vladislav SíťařIng. Vladimír Vajnar