Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Silnoproudá zařízení (KEE / SZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEE / SZ - Silnoproudá zařízení, Fakulta elektrotechnická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1)Vymezení rozsahu předmětu.Hlavní části silnoproudého zařízení.Výroba, rozvod ,spotřeba elektrické nergie.2)Zkratové proudy a jejich výpočet.Účinky zkratových proudů na silnoproudé zařízení.3)Vedení a vodiče v silnoproudé technice.Použité materiály,typy vodičů a jejich značení.Zatěžovací tabulky,dimenzování a jednoduché výpočty vedení.4)Ovládání silnoproudého zařízení,jeho zapínání,vypínání a rozběhy.5)Jištění v silnoproudém zařízení,jistící elementy,charakteristiky,selektivita.6)Problematika výkonů v silnoproudém zařízení,zatěžování.Volba pohonu pro dané zařízení.7)Účinník v silnoproudých zařízeních a jeho ovlivnění.Ekonomické důsledky špatného účinníku.Kompensace.8)Měřicí transformátory napětí a proudu,měření v silnoproudém zařízení.9)Ochrana proti dotykovému napětí.Vyhláška č.50,kvalifikační stupně,obsluha a práce na elektrickém zařízení.Cvičení:1)Úvodní test z bezpečnostních předpisů.2)Výpočty zkratových proudů.Stanovení souměrného zkratového proudu,dynamického a termického proudu.3)Zadání individuální semestrální práce4)Dimenzování vodičů,kontrola navrženého průřezu5)Návrh jištění vodičů a zařízení.Řazení jistících elementů.Selektivita jištění.6)Určení vhodného motoru pro pohon daného zařízení.7)Paralelní spolupráce transformátorů,úbytek napětí,hospodárné řazení transformátorů.8)Kompensace účiníku. Návrh kompensační baterie.9)Měření v silnoproudé technice. Měřicí transformátory proudu a napětí.10)Návrh uzemnění a uzemňovacích soustav.11)Vyhláška č.50.Ukázka testů z vyhlášky a zkušební provedení testu.12)Kontrola semestrální práce.13)Zápočtový test.

Získané způsobilosti

Studenti se dokáží orientovat v základních částech silnoproudého zařízení. Jsou schopni v jednotlivých případech správně posoudit možnosti připojení zařízení na elektrické napětí.Jsou schopni určit jistící elementy a provést jejich návrh. Orientují se v základních teoretických výpočtech, potřebných pro posouzení správné činnosti silnoproudých zařízení.Umí formulovat zásady bezpečné práce na elektrickém zařízení a orientují se ve vyhlášce č.50.

Literatura

Mertlová, Jiřina; Schejbal, Konstantin. Rozvodná zařízení. Plzeň : VŠSE, 1990. ISBN 80-7082-017-9.Mertlová, Jiřina; Schejbal, Konstantin. Rozvodná zařízení. 1. vyd. Plzeň : VŠSE, 1990. Schejbal, Konstantin. Rozvodná zařízení : laboratorní cvičení I. 1. vyd. Plzeň : Západočeská univerzita, 1996. ISBN 80-7082-281-3.

Požadavky

Zápočet: Účast na cvičeních.Průběžné prokazování znalostí.Vypracování semestrální práce.Úspěšné absolvování závěrečného testu a úspěšná diskuze k jednotlivým částem testu (5 otázek - 2 početní, 3 teoretické, všechny nutno zodpovědět správně).

Garant

Doc. Ing. Konstantin Schejbal, CSc.

Vyučující

Doc. Ing. Konstantin Schejbal, CSc.Doc. Ing. Konstantin Schejbal, CSc.