Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Technologie odpadového hospodářství (KEE / TOH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEE / TOH - Technologie odpadového hospodářství, Fakulta elektrotechnická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do předmětu. Přehled studijní literatury.2. Současný stav a vývoj odpadového hospodářství ve světě a v ČR. Informační systémy.3. Právní úprava v odpadovém hospodářství ČR. Příklady právní úpravy v okolních státech.4. Nakládání s odpady. Způsoby nakládání s odpady. Ekonomika v odpadovém hospodářství.5. Komunální odpady. Shromažďování, třídění a separovaný sběr komunálních odpadů. Nebezpečné látky v komunálních odpadech. Systém integrovaného hospodaření s komu-nálními odpady. Obalové hospodářství.6. Způsoby zneškodňování odpadů. Skládkování. Zásady řízeného skládkování.7. Druhy skládek. Ukládání nebezpečného a rizikového odpadu.8. Procesy probíhající ve skládkách. Skládkový plyn a jeho využívání.9. Legislativně-technické podmínky uzavírání skládek. Rekultivace skládek. Hodnocení rizikovosti skládek a problémy vzorkování.¨10. Biologické zpracování odpadů. Kompostování. Kompostovací systémy.11. Tepelné zpracování odpadů. Spalovny.12. Fyzikální a chemické zpracování odpadů.13. Nové směry v odpadovém hospodářství. Koncepce a programy minimalizace odpadů a čisté produkce.Výuka je doplněna o přednášky expertů z praxe.

Získané způsobilosti

Studenti rozumí problematice, mají přehled o platných zákonech, orientují se v oblasti odpadového hospodářství, aplikují poznatky v praxi.

Literatura

Dohányos, Michal; Jeníček, Pavel; Zábranská, Jana. Anaerobní technologie v ochraně životního prostředí. Praha : Ministerstvo životního prostředí, 1996. ISBN 80-85368-90-0.Časopisy- Odpadové fórum, Odpady, EKO. Jurnik, Alois. Ekologické skládky domovního a průmyslového odpadu : výstavba, provoz, bezpečnost. Vyd. 1. Olomouc : Alda, 1994. ISBN 80-85600-32-3.Straka F. Metody likvidace tuhých odpadů. Ca.Publishing Praha, 1990. Altman, Vlastimil. Odpadové hospodářství. Praha : Ministerstvo životního prostředí, 1996. ISBN 80-7078-372-9.Kuraš M. Odpady, jejich využití a zneškodňování. VŠCHT Praha, 1994. Altman, Vlastimil; Růžička, Miroslav. Technologie a technika skládkového hospodářství. Praha : Ministerstvo životního prostředí, 1996. ISBN 80-7078-355-9.

Požadavky

Zápočet: Účast na cvičeních, zpracování zadaných prací.Zkouška: Znalost diskutované látky.

Garant

Prof. Ing. Jan Škorpil, CSc.

Vyučující

RNDr. Josef PašekRNDr. Josef Pašek