Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Technika ochrany ovzduší (KEE / TOO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEE / TOO - Technika ochrany ovzduší, Fakulta elektrotechnická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod, členění atmosféry a její složky, znečišťování ovzduší, hlavní škodliviny, emise, imise, emisní faktory.2. Vzduchotechnické veličiny a výpočty.3. Odlučování tuhých částic, teoretické základy, pohyb částic, principy odlučování, typy odlučovacích zařízení.4. Suché mechanické odlučovače, usazovací komory, vírové odlučovače, žaluziové odlučovače. Mokré mechanické odlučovače.5. Elektrické odlučovače, teorie, užití, technické provedení6. Filtry tkaninové, teorie, užití, technické provedení.7. Odsávání od prašných zdrojů, vzduchovody, bilance škodlivin v prostoru.8. Odlučování plynných škodlivin , principy metod, absorpce, adsorpce, kondenzace, oxidace, redukce ? biologické metody.9. Problematika snižování emisí ze spalování paliv, základní cesty. Odsiřování spalin ? metody. Nejvýznamnější technologie a jejich realizace.10 Denitrifikace spalin. Vznik oxidů dusíku, primární a sekundární metody denitrifikace, technologická zařízení. Simultánní metody odsiřování a denitrifikace spalin11. Legislativa v ochraně ovzduší. Poplatky za znečišťování, metodika výpočtu.12. Šíření škodlivin v ovzduší, statistický model, výpočet přízemních koncentrací, typy kouřových vleček.13. Měření emisí. Principy metod měření tuhých emisí. Metody a zařízení pro měření plynných emisí.Výuka je doplněna o přednášky expertů z praxe.

Získané způsobilosti

Studenti - mají přehled o problematice a zdrojích znečišťování ovzduší- znají metody, možnosti a technologie eliminace škodlivin ze zdrojů znečišťování ovzduší - jsou schopni provádět základní výpočty pro vyhodnocování měření emisí ze stacionárních zdrojů- mají přehled o legislativě v ochraně ovzduší

Literatura

Hemerka, Jiří. Odlučování tuhých částic. Vyd. 2. Praha : Vydavatelství ČVUT, 2000. ISBN 80-01-02270-6.Ochrana ovzduší : vědeckotechnický dvouměsíčník České asociace pro prevenci znečišťování ovzduší. Praha : Česká asociace pro prevenci znečišťování ovzduší, 1995. P. Pick. Technologie ochrany ovzduší. Koneko Praha, 1991. Hoffman, Pavel; Novák, Václav. Zpracování exhalací a odpadů. Praha : Vydavatelství ČVUT, 2002. ISBN 80-01-02439-3.

Požadavky

Zápočet: Účast na měřeních i cvičeních v laboratoři a v teplárně, zpracování referátů.Zkouška: Aktivní znalost odpřednášené látky a problematiky ze cvičení.

Garant

Prof. Ing. Jan Škorpil, CSc.

Vyučující

Prof. Ing. Jan Škorpil, CSc.Ing. Milan Bělík, Ph.D.