Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Technika ochrany vod (KEE / TOV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEE / TOV - Technika ochrany vod, Fakulta elektrotechnická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní pojmy a souvislosti v oboru ochrany vody. Opatření, způsob a činnosti ochrany vody, státní i oborové normy, hydrosféra, problematika zdrojů sladké vody, vodní hospodářství, potřeba a zdroje sladkévody a poškozování těchto zdrojů.2. Význam a funkce vody v biosféře. Vodohospodářská bilance, využitelná množství sladké vody, Evropská vodní charta.3. Látky způsobující znečištění. Látky škodlivé, organické, anorganické, těžké kovy, halogeny a radioaktivní látky.4. Odpadní vody. Odpadní vody splaškové, infekční, srážkové, průmyslové, ze zemědělství a tepelné znečištění.5. Čištění odpadních vod. Hydrotechnické výpočty, množství odpadních vod, ekvivalentní obyvatelé, složení odpadních vod, požadovaná účinnost čištění, návrh objektů ČOV.6. Povrchové vody. Druhy a možnosti znečištění, samočištění, směšování, eutrofizace, ochrana povrchových vod.7. Podzemní vody. Druhy a možnosti znečitění, migrace znečištění, řízení jakosti a ochrana podzemních vod.8. Srážkové vody. Možnosti znečištění, kyselé deště, čištění srážkových vod.9. Metodika určování obsahu nečistot ve vodě. Požadavky na odběry vzorků, požadavky na provádění rozborů, požadavky na kontrolu, vyjadřování výsledků analýz, laboratoře.10. Hygienické a kontrolní aspekty. Hygienické požadavky na jakost vody pro přímé užití k pitným účelům a kontrola odpadních a zvláštních vod dle ČSN 75 7271.11. Havarijní zhoršování jakosti vody. Charakteristika havárie, příčiny havárií, látky způsobující havárie, zneškodňování havárií u podzemních vod, způsob likvidace havárií na tocích, metoda EKOL.12. Právní stránka ochrany vod. Všeobecné právní normy, zákony, nařízení vlády, vyhlášky ministerstev, posuzování vlivů staveb na životní prostředí.13. Aktuální problémy ochrany čistoty vody.Výuka je doplněna o přednášky expertů z praxe.

Získané způsobilosti

Studenti se orientují v problematice ochrany čistoty vod a mají ucelený soubor znalostí pro praktickou aplikaci.

Literatura

Synáčková M. Čistota vod. ČVUT Praha, 1994. Pitter, Pavel. Hydrochemie. 3., přeprac. vyd. Praha : Vydavatelství VŠCHT, 1999. ISBN 80-7080-340-1.Podklady z přednášek a cvičení. Sbírka zákonů ČR - www.env.cz. Synáčková, Marcela. Voda a ovzduší 40 : ochrana vody a ovzduší. Vyd. 1. Praha : Vydavatelství ČVUT, 2000. ISBN 80-01-02228-5.

Požadavky

Zápočet: Účast na cvičeních, zpracování zadaných prací, zápočtový test (75% úspěšnost).

Garant

Prof. Ing. Jan Škorpil, CSc.

Vyučující

RNDr. Jindřich Duras, Ph.D.RNDr. Jindřich Duras, Ph.D.