Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie přenosu a rozvodu el. energie (KEE / TPR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEE / TPR - Teorie přenosu a rozvodu el. energie, Fakulta elektrotechnická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Řešení přenosových a rozvodných sítí z hlediska konstrukce i způsobu provozu. Propojení zahraničních soustav. Napěťové úrovně, řešení z hlediska propojení uzlu soustav se zemí, provozní a ekonomický význam. Výpočty ustálených stavů v normálních i poruchových stavech pro řízení a navrhování sítí. Výhody souměrných sítí při výpočtech, rozkládání nesouměrných sítí na souměrné. Postup tvorby náhradního schéma soustavy různé složitosti a kvality. Proudové, napěťové a výkonové poměry v síti. Výpočet n-uzlových sítí metodou uzlových napětí, tvorba admitanční a impedanční matice. Odvození rovnic chodu soustavy. Matematické metody používané při výpočtu n-uzlových soustav. Výpočet ztrát v síti v závislosti na odběrech v uzlech, odvození ztrátové rovnice. Souměrné a nesouměrné poruchy, kvalitativní rozbor, a teoretická analýza. Výpočet konkrétně zadané sítě v provozním a poruchovém stavu.Výuka je doplněna o přednášky expertů z praxe.

Získané způsobilosti

Studenti umí aplikovat teoretické poznatky na výpočty konkrétně zadaných sítí všech napěťových úrovníjak v souměrných i nesouměrných provozních stavech, tak i ve stavech poruchových rovněž souměrných i nesouměrných.

Literatura

Štroblová, M. Elektroenergetika - Podklady pro cvičení. ZČU, 1998. Beran, M., Hájek, J., Mertlová, J. Přenos a rozvod el. en. - Příklady. VŠSE, 1982. Mertlová, Jiřina; Hejtmánková, Pavla; Kocmich, Martin. Přenos a rozvod elektrické energie. 1. vyd, dotisk. Plzeň : ZČU, 1997. ISBN 80-7082-222-8.Mertlová, Jiřina; Hejtmánková, Pavla; Tajtl, Tomáš. Teorie přenosu a rozvodu elektrické energie. 1. vyd. Plzeň : Západočeská univerzita, 2004. ISBN 80-7043-307-8.

Požadavky

Zp.: Správné vyřešení 7 samostatných prací zadaných během semestru a jejich předložení ke kontrole dle daného harmonogramu. Získání požadovaného počtu bodů ze dvou zápočtových testů (14 b. z 30 možných).Zk.: Zvládnutí dané problematiky v rozsahu definovaném přednášejícím (písemné vyřešení příkladu, dále rovněž písemné zpracování 3 otázek z teoretické části, v případě potřeby ústní dozkoušení).

Garant

Doc. Ing. Pavla Hejtmánková, Ph.D.

Vyučující

Doc. Ing. Pavla Hejtmánková, Ph.D.Doc. Ing. Jiřina Mertlová, CSc.Doc. Ing. Pavla Hejtmánková, Ph.D.Doc. Ing. Jiřina Mertlová, CSc.Ing. Jan Veleba