Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teplárenství a tep. sítě (KEE / TTS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEE / TTS - Teplárenství a tep. sítě, Fakulta elektrotechnická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah přednášek:1. Termofyzikální vlastnosti vody a vodní páry2. Základní rozdělení tepláren a charakteristika spotřeb jednotlivých druhů energií3. Volba základních parametrů a hlavního energetického zařízení tepláren, palivová základna tepláren4. Příklady o současnén stavu a provedení moderních tepláren5. Převod vybraných kondenzačních elektráren na teplárenský provoz6. Zásobování nízkopotenciálním teplem na bázi JE resp. JT7. Ostatní způsoby zásobování teplem8. Funkce tepláren v ES9. Výměníkové stanice a tepelné sítě10. Tepelná čerpadla11. Dělení nákladů na teplo a el. energii při jejich společné výrobě v teplárnách12. Ekonomická efektivnost v teplárenství, problematika chladu a tepla, absobční chlazení13. Novinky a zkušenosti v oblasti teplárenství a sítí CZT v ČRObsah cvičení:1. - 5. Příklady na výpočet : Clausius - Rankinova oběhu a účinnosti. Výpočet protitlakového turbosoustrojí. Výpočet odběrového turbosoustrojí s potlačenou kondenzací6. Obecný výpočet poměrných potřeb tepelné energie u kondenzačních turbín bezregenerace a s regenerativním ohřevem vlastního kondenzátu7. Výpočet energetické kombinované výrobny - teplárny s šesti turbogenerátoryá 55 MW8. Orientační výpočty podílů výroby elektřiny v protitlakém a odběrovémteplárenském cyklu9. Příklady na výpočet průměrů potrubí a výstupního tlaku kompresorů10. - 12. Příklady na výpočet výměníků13. Test

Získané způsobilosti

Student chápe základní pricipy kombinované výroby el. energie a tepla. Je schopen pracovat s normami ČSN IEC, orietovat se v katalogu firem zabývající se problematikou SCZT, CZT a jeho distribucí. Je schopen analyzovat problematiku tepla a chladu a zaujmout stanovisko k absobčnnímu chlazení.

Literatura

Dvorský, Emil; Hejtmánková, Pavla. Elektrárny : zvyšování účinnosti přeměn energie v tepelných elektrárnách : příklady. 1. vyd. Plzeň : ZČU, 1999. ISBN 80-7082-523-5.Ibler, Zbyněk. Energetika v příkladech : technický průvodce energetika. 2. díl. 1. vyd. Praha : BEN - technická literatura, 2003. ISBN 80-7300-097-0.Z. Ibler. Hospodárnost provozu tepláren. PGS Pardubice. I-S diagram a tabulky termofyz. vlastností vody a vodní páry. Martínek Zbyněk. Přednášky z TTS 2009. 2009. Tůma, Jiří,; Martínek, Zbyněk,; Tesařová, Miloslava,; Chemišinec, Igor. Security, quality and reliability of electrical energy. null. Praha : Conte, 2007. ISBN 978-80-239-9056-0.V. Černý. Spalovací zařízení a výměníky tepla. ČVUT, 1986. Tůma J. , Rusek S., Martínek Z., Goňo R., Chenišinec I. Spolehlivost v elektroenergetice. null. Praha : Conte, 2006. ISBN 80-239-6483-6.Ibler, Zbyněk. Technický průvodce energetika. 1. díl. 1. vyd. Praha : BEN - technická literatura, 2002. ISBN 80-7300-026-1.Kadrnožka, Jaroslav. Tepelné elektrárny a teplárny. 1. vyd. Praha : SNTL, 1984. V. Černý. Teplárenství a potrubní sítě. ČVUT, 1987.

Požadavky

Povinná účast na exkurzi v teplárně.Prezentace v Power Pointu na dané téma.Zvládnout rozsah látky daný osnovou přednášek a cvičení.

Garant

Doc. Ing. Zbyněk Martínek, CSc.

Vyučující

Doc. Ing. Zbyněk Martínek, CSc.Doc. Ing. Zbyněk Martínek, CSc.