Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zdrav.probl.živ.prostředí (KEE / ZP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEE / ZP - Zdrav.probl.živ.prostředí, Fakulta elektrotechnická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Metodické přístupy ke studiu účinků ŽP na zdraví populace; typy epidemiologických studií, jejich přednosti a nedostatky, metanalýzy.2. Základy chemické toxikologie, pojmy: experimentální, klinické a epidemiologické metody testování a ověřování toxicity látek; kritéria chemické toxicity.3. Toxické (akutní a chronické) účinky běžných chemických škodlivin v ŽP, hodnocení jejich účinku na zdraví populace (SO2, NOx, ozón, CO, těžké kovy, polétavý prach).4. Toxické účinky vybraných prvků a sloučenin I (uhlíku, dusíku, kyslíku); jejich aktuální rizikovost, prevence jejich škodlivých účinků.5. Toxické účinky vybraných prvků a jejich sloučenin II (těžké kovy, As, Zn, Al, Se, organické látky); jejich aktuální rizikovost, možnosti prevence jejich škodlivých účinků.6. Principy oxidačního stresu, mechanismus jeho vzniku a rozvoje v živém organismu a úloha chemických a fyzikálních škodlivin v jeho zdravotně škodlivých účincích; patologické následky oxidačního stresu, význam a princip účinku antioxidantů.7. Biomonitoring jako způsob hodnocení dopadu chemických, fyzikálních a biologických parametrů ŽP na zdraví populace; jeho organizace a uplatnění v ČR, biochemická, imuno-logická, klinicko-medicinská, behaviorální aj. kritéria změny zdravotního stavu populač-ních skupin.8. Mechanismus chemicky a fyzikálně iniciované mutageneze a karcinogeneze; monitoring mutagenních a karcinogenních látek v ŽP a jejich genotoxických účinků u obyvatel; možnosti prevence genetoxického ohrožení osob, aktuální situace v ČR.9. Toxicita návykových látek, základní pojmy z toxikománie, charakteristické znaky nikoti-nového, alkoholického, opiátového, pervitinového, kokainového aj. návyků, prostředky prevence.10. Toxikologie alkoholu, zdrav. problematika alkoholických nápojů; interakce mezi toxickými účinky alkoholu a chem. škodlivin v ŽP.11. Problematika výskytu a zdrav. závažnosti cizorodých látek v poživatinách; legislativní vymezení jejich užívání a kontroly, aktuální situace v ČR.12. Současné názory na zdrav. dopady chemicky znečištěného ovzduší a pitné vody pro obyvatelstvo vyplývající z výsledků studie Program Teplice.13. Zdraví škodlivé fyzikální faktory ŽP - hluk, sálání, radiace - a jejich dopad na zdraví populace. Zásady zdravého životního stylu a jejich význam pro uchování dobrého zdraví.Výuka je doplněna o přednášky expertů z praxe.

Získané způsobilosti

Studenti jsou seznámeni s účinky chemických škodlivin a fyzikálních faktorů životního prostředí na zdraví obyvatelstva.

Literatura

Picka, Karel; Matoušek, Jiří. Základy obecné a speciální toxikologie. Praha : Ministerstvo životního prostředí ČR, 1996. ISBN 80-85368-91-9.Jelínek, Richard; Dostál, Miroslav; Peterka, Miroslav. Základy vývojové toxikologie a teratologie. Ostrava : Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava, 1996. ISBN 80-7078-364-8.

Požadavky

Zápočet: Účast na cvičeních, zpracování zadaných prací, test (75% úspěšnost).

Garant

Doc. Ing. Zdeněk Zloch, CSc.

Vyučující

Doc. Ing. Zdeněk Zloch, CSc.Doc. Ing. Zdeněk Zloch, CSc.Doc. Ing. Zdeněk Zloch, CSc.Doc. Ing. Zdeněk Zloch, CSc.