Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Autorské a průmyslové právo (KET / APPR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KET / APPR - Autorské a průmyslové právo, Fakulta elektrotechnická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Duševní vlastnictví a jeho ochrana v právním systému ČR, autorský zákon - principy a východiska, mezinárodní vztahy, druhy autorských děl.2. Práva autora, spoluautorství, základní smluvní vztahy, převod autorských práv, ochrana autorských děl.3. Počítačové programy, databáze a jejich ochrana z pohledu autorského zákona.4. Průmyslové právo, jeho členění a ochrana, patentová práva.5. Právo k vynálezům, k užitným a průmyslovým vzorům, k topografii polovodičových prvků, k zlepšovacím návrhům a know - how.6. Práva k ochranným známkám, licencím. Ochrana obchodního jména a označení původu.7. Informační systémy a pojetí jejich právní úpravy. Informační společnost a její právní postavení. Tvorba informačních systémů a ochrana autorů, zaměstnanecká díla.8. Internet a ochrana duševního vlastnictví, registrace domén, ochrana informací a dokazování.9. Sdělovací prostředky na internetu, jejich provozování a ochrana. Počítačová a internetová kriminalita.10. Elektronický obchod a obchodní vztahy v oblasti informačních technologií, obsah smlouvy na dodávky informačních systémů.11. Elektronická dokumentace a elektronický podpis, datové schránky.12. Ochrana osobních údajů, právo na informace.13. Telekomunikace a jejich právní postavení - telekomunikační zákon - základní právní normy a jejich ustanovení, ochrana osobních údajů, obchodní vztahy a podnikání v oblasti telekomunikací.

Získané způsobilosti

Studenti získají základní přehled o:- právech a povinnostech v oblasti ochrany duševního vlastnictví a oblastí souvisejících- pojmech v oblasti autorského a průmyslového práva- základních právních předpisech související s ochranou duševního vlastnictví- způsobu aplikace právní předpisy v různých situacích souvisejících s tvůrčí činností a provozováním elektronických komunikačních systémů, včetně Internetu

Literatura

Schneiderová, Eva; Kučerová, Veronika. PCT : systém mezinárodní ochrany vynálezů. Vyd. 1. Praha : Úřad průmyslového vlastnictví, 2006. ISBN 80-7282-054-0.Tupa, Jiří. Právní aspekty v souvislosti s životním cyklem výrobku. [Plzeň] : SmartMotion, 2013. ISBN 978-80-87539-21-7.Smejkal, Vladimír. Právo informačních a telekomunikačních systémů. 2., aktualiz. a rozš. vyd. Praha : C.H. Beck, 2004. ISBN 80-7179-765-0.Telec, Ivo; Tůma, Pavel. Přehled práva duševního vlastnictví. 2, Česká právní ochrana. Vyd. 1. Brno : Doplněk, 2006. ISBN 80-7239-198-4.Telec I.. Tvůrčí práva duševního vlastnictví. null. null, null. ISBN null.

Požadavky

Zkouška: písemná formou testu

Garant

Doc. Ing. Jiří Tupa, Ph.D.

Vyučující

Doc. Ing. Jiří Tupa, Ph.D.